Απελευθερώθηκαν 11 όμηροι της Χαμάς και 33 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές φυλακές (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς απελευθέρωσε 11 ομήρους, τους οποίους παρέδωσε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Πρόκειται για εννέα παιδιά (μεταξύ των οποίων δύο κοριτσάκια ηλικίας μόλις τριών ετών) και δύο γυναίκες που απήχθησαν από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι πατέρες των παιδιών εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

propoli

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ διευκρίνισε ότι οι 11 ισραηλινοί όμηροι έχουν διπλή υπηκοότητα: τρεις με γαλλική, δύο με γερμανική και έξι με αργεντίνικη.

Παράλληλα, απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι – 30 παιδιά και τρεις γυναίκες – που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς για δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Γιώργο Σιδέρη, η Χαμάς φαίνεται πως είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ανδρών ομήρων αλλά ζητά διαφορετική διαπραγμάτευση και διαφορετική αναλογία. Ακόμα, δημοσίευμα της Haaretz, αναφέρει ότι σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Χαμάς είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση Ισραηλινών στρατιωτών που είναι αιχμάλωτοι.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι δεν έχει στα χέρια της τις μητέρες που ζητεί το Ισραήλ να απελευθερωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών είχε πει ότι έχει χάσει επαφή με κάποιες ομάδες μελών της που είχαν επιφορτιστεί με την φρούρηση των ομήρων και είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι σκοτώθηκαν 60 όμηροι κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών.

Διχογνωμία για γυναίκες κάτω των 50 ετών και έχει ζητηθεί από την Χαμάς να μην τις «βλέπει» ως στρατιώτες.

Δείτε επίσης: Παρατείνεται για δύο επιπλέον ημέρες η εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς

Loading