Χαβάη – Πυρκαγιές: Οι νεκροί πλησιάζουν τους 100 ενώ μόνο δύο έχουν ταυτοποιηθεί

Τροφοδοτούνται οι επικρίσεις ότι η αδράνεια της κυβέρνησης συνέβαλε στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, 93 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους, αλλά προειδοποίησαν ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς τα συνεργεία εργάζονται σε εκατοντάδες σπίτια και καμένα οχήματα στη Λαχάινα.

propoli

Η ιστορική παραθαλάσσια πόλη στο νησί Μάουι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την ταχέως εξελισσόμενη κόλαση νωρίς το πρωί της Τετάρτης, με τους επιζώντες να δηλώνουν ότι δεν είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις.

Όταν ρωτήθηκε την Κυριακή γιατί δεν είχε ενεργοποιηθεί καμία από τις σειρήνες του νησιού, η γερουσιαστής της Χαβάης Mazie Hirono δήλωσε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας. “Δεν πρόκειται να δικαιολογήσω αυτή την τραγωδία“, δήλωσε η Hirono, Δημοκρατική, στην εκπομπή “State of the Union” του CNN. “Εστιάζουμε πραγματικά, σε ό,τι με αφορά, στην ανάγκη διάσωσης και, δυστυχώς, στον εντοπισμό περισσότερων σορών“.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, περισσότερα από 2.200 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν καθώς η πυρκαγιά σάρωσε τη Λαχάινα, προκαλώντας ζημιές ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αφήνοντας χιλιάδες άστεγους. “Τα λείψανα που βρίσκουμε προέρχονται από πυρκαγιά που έλιωσε μέταλλα“, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι, Τζον Πελλετιέ. “Όταν μαζεύουμε τα λείψανα… διαλύονται“. Αυτό καθιστά δύσκολη την ταυτοποίηση, πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση σε όσους έχουν αγνοούμενους συγγενείς να δώσουν δείγματα DNA που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία.

Η πυρκαγιά είναι η πιο θανατηφόρα στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1918, όταν 453 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα National Fire Protection Association. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε την πυρκαγιά Camp Fire του 2018 στην Καλιφόρνια, η οποία ουσιαστικά εξαφάνισε τη μικρή πόλη Paradise από τον χάρτη και σκότωσε 86 ανθρώπους.

Τίθενται ερωτήματα σχετικά με το πόσο προετοιμασμένες ήταν οι αρχές για την καταστροφή, παρά την έκθεση των νησιών σε φυσικούς κινδύνους όπως τσουνάμι, σεισμούς και βίαιες καταιγίδες. Στο σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης που εκπόνησε πέρυσι, η Πολιτεία της Χαβάης περιέγραψε τον κίνδυνο που εγκυμονούσαν οι πυρκαγιές για τους ανθρώπους ως “χαμηλό”. Ωστόσο, τα μέτρα προειδοποίησης που προορίζονται να προστατεύσουν τους πολίτες, σε περίπτωση που η καταστροφή χτυπήσει, φαίνεται ότι δεν λειτούργησαν.

Το Μάουι υπέστη πολυάριθμες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της κρίσης, εμποδίζοντας πολλούς κατοίκους να λαμβάνουν ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης στα κινητά τους τηλέφωνα. Δεν ακούστηκαν σειρήνες έκτακτης ανάγκης και πολλοί κάτοικοι της Λαχάινα μίλησαν ότι έμαθαν για την πυρκαγιά από γείτονες που έτρεχαν στο δρόμο ή την είδαν οι ίδιοι.

Πηγή: AFP

Δείτε επίσης: Μύκονος: Συνελήφθησαν τρεις αστυνομικοί και κατηγορούνται άλλοι τρεις για φύλαξη ιδιωτών

Loading