Χιλή: Πέρασε ο «νόμος της εύκολης σκανδάλης» για τους αστυνομικούς

Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, επικρίθηκε από ειδικούς σε θέματα ποινικού δικαίου και από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Το κοινοβούλιο της Χιλής ενέκρινε νόμο για το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας των αστυνομικών  και των μονάδων επιβολής της τάξης, καθώς η εγκληματικότητα  στη χώρα βρίσκεται σε άνοδο, που οι επικριτές του τον βάφτισαν «νόμο της εύκολης σκανδάλης» (Gatillo fácil),. 

propoli

Το κείμενο προβλέπει πως για κάθε στρατιωτικό ή αστυνομικό που κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου θα έχει ισχύ το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας, το οποίο δεν θα αίρεται παρά μόνο αν έρευνα δείξει πως έδρασε κακόβουλα. 

«Tο σχέδιο νόμου ορίζει πως όταν αστυνομικός χρησιμοποιεί όπλο σε νόμιμη άμυνα, ή για να υπερασπιστεί τρίτο επειδή η ζωή του διατρέχει κίνδυνο, θα θεωρείται πως έδρασε τηρώντας τους επαγγελματικούς κανόνες, εκτός αν έρευνα αποδείξει το αντίθετο», εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά. 

Η δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, μιας υπαξιωματικού των καραμπινιέρων —η Ρίτα Ολιβάρες δέχθηκε καταιγισμό πυρών καθώς έβγαινε από το υπηρεσιακό της αυτοκίνητο— επιτάχυνε την υιοθέτηση του νομοσχεδίου. 

«Πέθαναν αστυνομικοί για να δει το φως της ημέρας αυτό το νομοσχέδιο (…) Προστατεύστε την αστυνομία μας, δώστε της περισσότερες εξουσίες, ξαναδώστε ελπίδα στους Χιλιανούς», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντρές Λόνγκτον, εισηγητής του νομοσχεδίου. 

Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, επικρίθηκε από ειδικούς σε θέματα ποινικού δικαίου και από τα Ηνωμένα Έθνη. 

«Δεν συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Γιαν Γιαράμπ, στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λατινική Αμερική. 

Ορισμένες αμφιλεγόμενες διατάξεις απαλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, ιδίως αυτή που προέβλεπε πως αστυνομικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν όπλα αν δέχονταν επίθεση από τουλάχιστον δύο άοπλους. 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η εγκληματικότητα είναι η βασική ανησυχία των πολιτών της Χιλής. Η αύξηση των εγκλημάτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ώθησε την κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς να ανακοινώσει ομοβροντία μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Δημόσιος θεσμός αρμόδιος για την πρόληψη της εγκληματικότητας ανέφερε ότι , το 2022 οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατά 33,4% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Επρόκειτο για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση αυτού του δείκτη σε όλη τη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τον Ισημερινό (+80%). 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

Δείτε επίσης: Ιταλία: Παραμένει στην εντατική ο Μπερλουσκόνι – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Loading