Χριστοδουλίδης: Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό

«Κάντε λίγη υπομονή, θα πούμε και την ημερομηνία και το αντικείμενο» δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία θα του μεταφέρει κάποια μηνύματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

propoli

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων της Αγλαντζιάς κατά την τουρκική εισβολή και κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, ότι δεν πείθει με τις θέσεις του για τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν πείθουμε ή όχι καταγράφεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Καταγράφεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακούσατε τον ίδιο τον Καγκελάριο της Γερμανίας.

Είμαστε σε επαφή με τον γ.γ. των ΗΕ, ο οποίος αναγνωρίζει ακριβώς την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών και σε πολύ λίγες μέρες, κάντε υπομονή, θα υπάρξει συνάντηση κατ΄ ιδίαν με τον γ.γ., όχι από δικής μου πλευράς, από την Κυπριακή Δημοκρατία, ακριβώς για το πώς συντονιζόμαστε σε συνέχεια και των επαφών του ίδιου του γ.γ. με την ΕΕ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Από κει και πέρα η όποια κριτική, αντιλαμβάνεστε, είναι καλοδεχούμενη, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω ποιες σκοπιμότητες επιθυμεί να εξυπηρετήσει, αλλά τα δεδομένα είναι εκεί μπορεί να τα δει ο οποιοσδήποτε, να ακούσει ο οποιοσδήποτε και ο κυπριακός λαός να μας κρίνει όλους».

Ερωτηθείς σε τι επίπεδο θα γίνει η συνάντηση με τον γ.γ. των ΗΕ, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα γίνει σε επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών», προσθέτοντας ότι η συνάντηση «έχει ήδη κλείσει. Κάντε λίγη υπομονή, θα πούμε και την ημερομηνία και το αντικείμενο».

Σε ερώτηση αν θα μεταφερθούν κάποια μηνύματα σε αυτή τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά. Έχω και γραπτώς αποταθεί στον γ.γ., απλά δεν διαφημίζουμε τις ενέργειες που κάνουμε, δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού, μας ενδιαφέρει η ουσιαστική διαχείριση του Κυπριακού και πώς σπάζουμε το αδιέξοδο και επαναρχίζουν οι συνομιλίες. Πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα, και γραπτώς έχω αποταθεί ο ίδιος στον γ.γ. ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι εκεί για να μεταφέρει συγκεκριμένο μήνυμα. Γίνονται πολλά. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πώς σπάζουμε το αδιέξοδο, εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια μας, η όποια κριτική είναι καλοδεχούμενη».

Τέλος, ερωτηθείς αν είχε ενημέρωση σε σχέση με την άσκηση του ΝΑΤΟ αναφορικά με καταχώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει συντεταγμένων και όχι με την ονομασία της, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν είχα μέχρι στιγμής ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σίγουρα αυτή την εβδομάδα θα έχω».

Δείτε επίσης: Εκτός νέας Βουλής ο Δημήτρης Βενιέρης – Κρατάει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Loading