Διαπραγματεύσεις Γερμανίας και Ισπανίας για λύση στο ευρωπαϊκό σχέδιο μαχητικού αεροσκάφους μέχρι το 2025

Διαπραγματεύσεις Γερμανίας και Ισπανίας για λύση στο ευρωπαϊκό σχέδιο μαχητικού αεροσκάφους μέχρι το 2025

Το Βερολίνο και η Μαδρίτη επιθυμούν να καταλήξουν σε λύση μέχρι το τέλος του 2025 όσον αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος (SCAF), δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

«Μοιραζόμαστε την ίδια άποψη: η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και δεν προχωράμε στο σχέδιο αυτό», είπε ο γερμανός καγκελάριος έχοντας πλάι του τον ισπανό ομόλογό του στη Μαδρίτη.

«Συζητάμε αμφότεροι με τη γαλλική κυβέρνηση και θέλουμε αμφότεροι να εξευρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό» συμπλήρωσε.

Το σχέδιο, που αναγγέλθηκε αρχικά το 2017 από το Βερολίνο και το Παρίσι, προτού ενταχθεί κατόπιν και η Μαδρίτη, θεωρείται το σημαντικότερο έργο στο πεδίο της άμυνας στην Ευρώπη και υποτίθεται πως θα ενίσχυε τη στρατηγική αυτονομία της ηπείρου. Ωστόσο, δεν προχωρά, εξαιτίας διαφωνιών ανάμεσα στη γαλλική κατασκευάστρια Dassault και την ευρωπαϊκή Airbus, που αντιπροσωπεύει τα γερμανικά και τα ισπανικά συμφέροντα στον φάκελο.

Ο κ. Σάντσεθ συμφώνησε απόλυτα με τη δήλωση του γερμανού καγκελάριου. «Το ενδιαφέρον της Ισπανίας για το σχέδιο αυτό είναι ειλικρινές και απόλυτο, αλλά (…) με τους όρους που είχαν θέσει οι τρεις χώρες – η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία – εκ των προτέρων», πρόσθεσε.

Loading

Play