Διαστημόπλοιο διάσωσης εκτόξευσε η Ρωσία για την επιστροφή 3 αστροναυτών στη Γη

Από το Καζακστάν εκτοξεύτηκε την Παρασκευή 24/2 το διαστημόπλοιο διάσωσης.

Η Ρωσία εκτόξευσε στις 24/2/2023 ένα διαστημόπλοιο διάσωσης, για δύο κοσμοναύτες και έναν αστροναύτη της NASA, των οποίων η αρχική προσπάθεια επιστροφής δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας επικίνδυνης διαρροής που υπέστη το σκάφος, ενώ ήταν σταθμευμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

propoli

Το σκάφος διάσωσης Soyuz αναμένεται να γυρίσει πίσω, με το πλήρωμα, την Κυριακή.

Η αρχική διαρροή του πρώτου σκάφους, νωρίτερα αυτό το μήνα, αποδόθηκε σε ένα μικρομετεωρίτη που τρύπησε εξωτερικό ψυγείο, αποστραγγίζοντάς το από το ψυκτικό.

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία καθυστέρησε την εκτόξευση του αντικαταστάτη Soyuz, αναζητώντας τυχόν κατασκευαστικά ελαττώματα, ώστε να είναι σίγουρη για την επιτυχία της αποστολής. Δεν εντοπίστηκαν προβλήματα και το πρακτορείο προχώρησε στην εκτόξευση του σκάφους από το Καζακστάν την Παρασκευή 24/2 πριν από την αυγή με δέσμες προμηθειών δεμένες στις τρεις θέσεις.

Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για αυτήν την αποστολή, δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της NASA ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν προσωπικά την εκτόξευση. Προς ανακούφιση όλων, το σκάφος έφτασε με ασφάλεια σε τροχιά εννέα λεπτά μετά την απογείωση — «μια τέλεια διαδρομή σε τροχιά», ανέφερε ο Rob Navias του Mission Control της NASA από το Χιούστον.

Το αρχικό κατεστραμμένο σκάφος Soyuz θα επιστρέψει στη Γη χωρίς κανέναν επιβαίνοντα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ώστε οι μηχανικοί να μπορούν να το εξετάσουν.

Δείτε επίσης: Σουηδία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή έως 10 αρμάτων μάχης Leopard 10 στην Ουκρανία

Loading