Διεθνή ΜΜΕ: «Η Ελλάδα, η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί» τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Θέμα στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ αποτελεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή, επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

propoli

«Σε μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, 176 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου την Πέμπτη. Άλλοι 76 απέρριψαν τη μεταρρύθμιση, ενώ δύο απείχαν από την ψηφοφορία και 46 δεν ήταν παρόντες», σχολιάζει το βρετανικό έντυπο.

Στο ίδιο «πνεύμα» και ο τίτλος του CNN: «Η Ελλάδα νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου για πρώτη φορά σε μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα». Το μέσο σχολιάζει:

«Παρόλο που η Ελλάδα εισήγαγε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια πριν από σχεδόν μια δεκαετία υπό την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο οι βιολογικοί γονείς των παιδιών σε αυτές τις σχέσεις αναγνωρίζονταν ως νόμιμοι κηδεμόνες. Τώρα, οι ομόφυλοι γονείς μπορούν και οι δύο να αναγνωριστούν ως νόμιμοι γονείς των παιδιών τους».

«Η προετοιμασία για την ψηφοφορία ήταν μια δύσκολη μάχη με τα συναισθήματα να βρίσκονται στα ύψη. Δεν επρόκειτο ποτέ να είναι εύκολη. Στην Ελλάδα η ώθηση προήλθε από ένα κεντροδεξιό κόμμα με πολλούς από τους ψηφοφόρους του να υποστηρίζουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες», αναφέρει ακόμα το αμερικανικό μέσο.

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων», αναφέρει το Associated Press.

Το πρακτορείο σχολιάζει ότι το νομοσχέδιο «εγκρίθηκε παρά την αποχή ή την καταψήφιση της μεταρρύθμισης από αρκετούς νομοθέτες της πλειοψηφίας και της αριστεράς. Τρία μικρά ακροδεξιά κόμματα και το Κομμουνιστικό Κόμμα με σταλινικές ρίζες απέρριψαν το σχέδιο νόμου από την αρχή της διήμερης συζήτησης».

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ορθόδοξες χριστιανικές χώρες που επέτρεψαν τέτοιες ενώσεις», τονίζει το Reuters, συμπληρώνοντας: «Αν και τα μέλη του κεντροδεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας, απείχαν ή καταψήφισαν το νομοσχέδιο, κέρδισε αρκετή υποστήριξη από την αριστερή αντιπολίτευση σε μια σπάνια επίδειξη διακομματικής ενότητας παρά την τεταμένη συζήτηση».

Το Skynews σχολιάζει ότι «το νομοσχέδιο αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από την ισχυρή Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Ελλάδας, οι αξιωματούχοι της οποίας υποστήριξαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να διαβρώσουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες».

«Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα μπορούν πλέον να υιοθετούν νόμιμα παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στο κοινοβούλιο με ψήφους 176-76», αναφέρει το BBC, συμπληρώνοντας:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει “με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα”. Όμως έχει διχάσει τη χώρα, με τη σθεναρή αντίσταση να καθοδηγείται από την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι υποστηρικτές της πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα».

«Είναι η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που έχει ισότητα στο γάμο», τονίζει το βρετανικό μέσο.

Δείτε επίσης: Στέφανος Κασσελάκης: Μετά την ψήφιση για τον γάμο ομοφύλων χόρεψε με τον Τάιλερ σε γκέι μπαρ στο Γκάζι

Loading