Με στόχο την ενίσχυση των σχέσεών του με Ευρωπαίους συμμάχους, ο Καναδάς ανακοίνωσε την επιλογή του γερμανικού ομίλου Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) για την κατασκευή του νέου στόλου υποβρυχίων του.
Ο καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι δήλωσε χθες ότι ο TKMS θα προμηθεύσει 12 υποβρύχια, με τα πρώτα τέσσερα τύπου 212CD να παραδίδονται το 2034. Οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των συμβάσεων αναμένονται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2027.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η Οτάβα επιδιώκει να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες, καθώς το πολεμικό ναυτικό της διαθέτει μόνο τέσσερα παλαιωμένα υποβρύχια. Ο Κάρνι τόνισε τη σημασία της εθνικής κυριαρχίας και των ναυτικών δυνατοτήτων της χώρας, ειδικά στην Αρκτική.
Επιπλέον, η Οτάβα εξετάζει και άλλες στρατηγικές συνεργασίες, όπως με τη σουηδική Saab για την προμήθεια αεροσκαφών-ραντάρ GlobalEye, καθώς και τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών έχει γίνει προτεραιότητα για την κυβέρνηση Κάρνι, με στόχο την ευθυγράμμιση με τους στόχους του NATO.
Η απόφαση του Καναδά να συνεργαστεί με τον TKMS ερμηνεύεται ως μήνυμα ενίσχυσης της διατλαντικής συνεργασίας, σύμφωνα με τον γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.
![]()

