Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες Τετάρτη πράσινο φως για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία
Η σύνοδος κορυφής είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, με προσκεκλημένο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.
Προηγούμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε είχε αξία άλλων 500 εκατ. ευρώ. Η αποστολή όπλων σε κράτος-μη μέλος της ΕΕ που υφίσταται επίθεση αποτελεί ιστορική πρωτιά.
Η απόφαση ωστόσο δεν λήφθηκε τόσο ομαλά, παρότι ο κ. Μπορέλ την είχε αναγγείλει προτού την εγκρίνουν οι κυβερνήσεις.
Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη χρήση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για στρατιωτικούς σκοπούς. Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πήρε έτσι τη μορφή μηχανισμού που χρηματοδοτείται χωριστά από τα κράτη μέλη.
Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα που δόθηκαν σε διμερές επίπεδο.
Δείτε επίσης: Ανθρωπιστική βοήθεια στην Πρόξενο της Ουκρανικής Πρεσβείας από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
- Δυναμική στήριξη από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού στην Ολλανδία (φωτογραφίες)
- Χαμάς: Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα χωρίς τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
- Βουλγαρία: Κατασχέθηκαν 2,7 κιλά φαιντανύλης το 2025
- Απόστολος Χρήστου: Το μετάλλιο είναι στις δυνατότητές μου, θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό
- Ισραήλ: Διαδήλωση για την επιστροφή των ομήρων με την παρουσία του Γουίτκοφ – Σχέδιο των ΗΠΑ