Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απομακρύνονται σήμερα από τα προάστια γύρω από το Μπορντό, καθώς οι πυρκαγιές που πλήττουν τη νοτιοδυτική Γαλλία συνεχίζουν να μαίνονται με αμείωτη ένταση.
Η Σόφι Μπρόκας, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης της Λα Νουβέλ Ακιτέν και της Ζιρόντ, ανακοίνωσε ότι οι περιοχές Λε Αϊγιάν, Ιζίν και Μερινιάκ εκκενώνονται. Το Μπορντό είναι γνωστό για τους αμπελώνες του και αποτελεί έναν από τους βασικούς κόμβους μεταφορών για τους τουρίστες που επισκέπτονται τα κοντινά θέρετρα στην ακτή του Ατλαντικού.
Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί ανέφερε ότι περισσότεροι από 141.000 κάτοικοι από τις περιοχές Ζιρόντ και Λαντ έχουν απομακρυνθεί λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Οι οδηγοί προειδοποιούνται να αποφεύγουν την περιοχή.
«Οι πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν ξαναδεί», έγραψε ο Λεκορνί στην πλατφόρμα X. Ο στρατός έχει κινητοποιηθεί για να συνδράμει. Βόρεια του Μπορντό, ο καπνός από τις πυρκαγιές είναι ορατός και οι τοπικές αρχές προτείνουν στους κατοίκους των Λε Αϊγιάν, Ιζίν και Μερινιάκ να κρατούν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα. Μέχρι στιγμής, η θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή της Ακουιτανίας έχει κυμανθεί κατά μέσο όρο στους 32,2 βαθμούς Κελσίου, 7,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον Ιούλιο της περιόδου 1961-1990, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters Climate Monitor.
Μ.ΜΕΝ
ΦΩΤΟ EPA/DAMIEN REMBER
![]()
