Εμβόλια Covid-19: Η Κούβα διαπραγματεύεται με «πάνω από 30 χώρες»

«Δεν θα υπογράψουμε κανένα συμβόλαιο που δεν μπορούμε να τιμήσουμε»

«Υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εμβολίων στον κόσμο και, κάθε μέρα, δεχόμαστε αιτήματα», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μάιρα Μάουρι, η αντιπρόεδρος της δημόσιας φαρμακευτικής εταιρείας BioCubaFarma.

propoli

Το τρέχον διάστημα, «κάνουμε πολύ ενεργές συζητήσεις με πάνω από τριάντα χώρες», συνέχισε η κυρία Μάουρι, διευκρινίζοντας ότι η Κούβα θα τηρήσει «μια θεμελιώδη αρχή: δεν θα υπογράψουμε κανένα συμβόλαιο που δεν μπορούμε να τιμήσουμε».

Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Υγείας της Αργεντινής, η Κάρλα Βιτσότι, έκανε επίσκεψη εργασίας στην Κούβα, στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία που επιβεβαιώσει τη βούλησή τους να συνεργαστούν στην παραγωγή κουβανικών εμβολίων.

«Οι συνομιλίες αφορούσαν (…) το ενδιαφέρον της Αργεντινής να μπορέσει να αξιοποιήσει τα κουβανικά εμβόλια», εξήγησε η κυρία Μάουρι.

Κι άλλες χώρες, ανάμεσά τους το Ιράν, το Μεξικό και η Βενεζουέλα, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα υποψήφια εμβόλια τα οποία, εάν εξασφαλίσουν πράσινο φως από τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς, θα είναι τα πρώτα που δημιουργήθηκαν και παρήχθησαν στη Λατινική Αμερική.

Από τα πέντε υποψήφια εμβόλια τα δύο έχουν πρακτικά ολοκληρώσει το τελικό στάδιο δοκιμών και αναμένεται να λάβουν επίσημα άδεια επείγουσας χρήσης μέσα στον Ιούνιο.

Όμως, αντιμέτωπες με κύμα μολύνσεων, οι αρχές της νήσου άρχισαν μαζικό εμβολιασμό στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο τη 12η Μαΐου και ως εδώ 1,8 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση. Οι αρχές θέλουν να έχει ανοσοποιηθεί το 70% του πληθυσμού (11,3 εκατ.) ως τα τέλη του Αυγούστου.

Σε ερώτηση για την έλλειψη ανεξάρτητων επιστημονικών δημοσιεύσεων που να επικυρώνουν τα αποτελέσματα των πρώτων φάσεων των κλινικών δοκιμών των υποψηφίων εμβολίων της Κούβας, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι είναι «έτοιμες να προχωρήσουν στη δημοσίευση» αλλά κατήγγειλαν πως πολλά κείμενα απορρίφθηκαν από επιστημονικές επιθεωρήσεις.

«Οφείλεται στο εμπάργκο (των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας); Οφείλεται σε διακρίσεις;» διερωτήθηκε η ιατρός Μάρτα Αγιάλα, διευθύντρια του Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας, το οποίο ανέπτυξε το ένα από τα υποψήφια εμβόλια για την COVID-19 που βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

«Ναι θα τα δημοσιεύσουμε, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κρύψουμε τα αποτελέσματα», υπερθεμάτισε ο Δρ. Βισέντε Βέρες, διευθυντής του ινστιτούτου εμβολιασμού Φίνλεϊ, που εργάζεται στο άλλο υποψήφιο εμβόλιο που βρίσκεται στην τελική φάση των δοκιμών.

Μοιάζει να υπάρχει «περιφρόνηση στις (επιστημονικές) επιθεωρήσεις για τις δημοσιεύσεις από την Κούβα και τη Λατινική Αμερική», πιθανόν επειδή «θεωρούνται επιστημονικά κατώτερες», εκτίμησε.

Υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980 και σήμερα σχεδόν το 80% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται σε όλα τα προγράμματα ανοσοποίησης παράγονται στη χώρα.

Η χώρα πλήττεται από τον Ιανουάριο από δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έχει αυξήσει τον απολογισμό των θυμάτων στους 977 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 144.514 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (11/1.191 τις προηγούμενες 24 ώρες), σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Παρότι η Αβάνα δυσκολεύεται να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο παρ’ όλα τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει, η κατάσταση στη νήσο δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Δείτε επίσης: Κούβα – Κορονοϊός: 1.291 νέα κρούσματα – Εμβολιασμοί με εγχώρια εμβόλια

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading