Οι ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ δίνουν από νωρίς την εικόνα μιας ψήφου τιμωρίας για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ανατροπές υπέρ των Δημοκρατικών.
Οι Δημοκρατικοί, που προσδοκούν να περιορίσουν τις εξουσίες του ενοίκου του Λευκού Οίκου, κατάφεραν στην αρχή της βραδιάς να πάρουν από τους Ρεπουμπλικανούς μια πρώτη έδρα στη Γερουσία, με τη νίκη του Ρόι Κούπερ στη Βόρεια Καρολίνα.
Το πρώτο ισχυρό σοκ ήρθε από τη Νότια Καρολίνα, όπου η δημοκρατική Αντριους απέσπασε την έδρα από τη γερουσιαστή Γκρέιαμ.
Ομως το πρώτο ισχυρό σοκ της βραδιάς ήρθε από τη γειτονική πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, όπου η δημοκρατική Ανι Αντριους απέσπασε την έδρα από τη γερουσιαστή Νταρλίν Γκρέιαμ, η οποία είχε επιλεγεί προσωπικά από τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφια μετά τον θάνατο του αδελφού της, του Λίντσεϊ Γκρέιαμ, τον Ιούλιο.
Η αντιπολίτευση στον Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει ότι η άνοδος του κόστους ζωής, που επιδεινώνεται από έναν διόλου δημοφιλή πόλεμο εναντίον του Ιράν, αλλά και από το ζήτημα τις διαφθοράς στα υψηλότερα επίπεδα του κράτους, θα οδηγήσουν τους Αμερικανούς να αποκηρύξουν τους Ρεπουμπλικανούς σ’ αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες παραδοσιακά δεν είναι ευνοϊκές στο κόμμα που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Πριν από την ψηφοφορία, οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ανανεώθηκε στο σύνολό της με τις χθεσινές εκλογές.
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν επίσης αλλαγή της ισορροπίας στη Γερουσία, ένα αποτέλεσμα αδιανόητο πριν ακόμη από ένα χρόνο.
παίρνει μορφή το «μπλε κύμα»
Σε διαδοχικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ρίξει πρόσφατα όλες τις δυνάμεις του σ’ αυτή τη μάχη, προδικάζοντας καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών.
Οι ρεπουμπλικανοί οδεύουν ωστόσο να χάσουν τον έλεγχο τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων τα CNN και NBC και η New York Times.
Με βάση τα ακόμη προκαταρκτικά αποτελέσματα και τις στατιστικές προβολές, οι δημοκρατικοί εξασφαλίζουν 46 έδρες στη Γερουσία, αποσπώντας δύο από τους ρεπουμπλικάνους, στη Βόρεια και στη Νότια Καρολίνα — ωστόσο μένει να κερδίσουν άλλες δύο, επιπλέον αυτών που κατείχαν, για να πετύχουν τον στόχο τους — και τουλάχιστον 120 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι 67 της παράταξης του προέδρου Τραμπ.
Αν και μοιάζει να παίρνει μορφή το «μπλε κύμα» που περίμενε η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα της αναμέτρησης δεν έχει κριθεί ακόμη.
![]()
