Ενεργειακή κρίση: Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προ predicts στροφή στις ανανεώσιμες πηγές

Ενεργειακή κρίση: Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προ predicts στροφή στις ανανεώσιμες πηγές

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, την οποία ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) Φατίχ Μπιρόλ χαρακτηρίζει τη χειρότερη στην ιστορία, αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πυρηνικής ενέργειας και τη στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με συνέντευξή του στη Le Figaro.

Ο Μπιρόλ εκφράζει αισιοδοξία για τις αλλαγές που θα φέρει η κρίση, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος θα αλλάξει» στο προσεχές μέλλον. Αν και η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει χρόνο, η γεωπολιτική της ενέργειας θα υποστεί σημαντική μεταμόρφωση.

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ εξήγησε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα αναπτυχθούν γρήγορα, με εγκαταστάσεις που απαιτούν λιγότερο χρόνο. «Θα υπάρξει καταφυγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολύ γρήγορα», σημείωσε.

Επιπλέον, η κρίση θα ενισχύσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, και θα αυξήσει την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ενέργεια με σύνεση και να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα.

Ο Μπιρόλ προειδοποίησε ότι η τρέχουσα κρίση είναι πιο σοβαρή από προηγούμενες, όπως αυτές του 1973 και του 1979, και ότι ο κόσμος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν «μαύρο Απρίλιο». Αν το στενό του Χορμούζ παραμείνει κλειστό, οι απώλειες σε πετρέλαιο και άλλα προϊόντα θα είναι σημαντικές.

Loading

Play