Ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής από τις 27 χώρες της ΕΕ

Ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής από τις 27 χώρες της ΕΕ

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να ενισχύσουν την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια άτυπης συνόδου κορυφής στην Κύπρο. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με την προσήλωση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, μετά τις πολιτικές αλλαγές της διακυβέρνησης Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει να καταρτίσει σχέδιο δράσης για την αντίδραση των κρατών μελών όταν επικαλούνται το Άρθρο 42.7 της Συνθήκης, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να παρέχουν βοήθεια. «Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα για τα οποία οφείλουμε να έχουμε απάντηση», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που κάποια χώρα επικαλείται το Άρθρο 42.7. Η μοναδική φορά που έχει γίνει επίκληση αυτού του άρθρου ήταν το 2015 από τη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των ισλαμιστικών επιθέσεων. «Οι υποχρεώσεις και οι συνέπειες που απορρέουν από την επίκληση του παραμένουν αόριστες».

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει προσομοιώσεις για την εφαρμογή της ρήτρας, με την πρώτη να είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανήσυχοι από τις απειλές της αμερικανικής πολιτικής, επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα.

Επιπλέον, οι 27 χώρες αναζητούν τρόπους παρέμβασης για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η Ευρώπη οφείλει να εντείνει την παρέμβασή της», τόνισε κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με ηγέτες από χώρες της περιοχής.

Loading

Play