Περίπου είκοσι εμπορικά πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις στο Στενό του Χορμούζ από την αρχή του ντε φάκτο αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ως αντίποινα στις αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν.
Σχεδόν οι μισές από αυτές τις επιθέσεις αφορούν τάνκερ, τα οποία κανονικά διαπλέουν το στενό, από όπου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη βρετανική υπηρεσία UKMTO, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) και τις ιρανικές αρχές, τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν αναφέρει επιθέσεις από την αρχή της σύρραξης μέχρι τις 11 Μαρτίου. Επτά από αυτά έχουν στείλει ειδοποίηση στην UKMTO, μερικά εκ των οποίων είναι τα Skylight, MKD Vyom και Hercules Star.
Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με drones κατά τριών τάνκερ, που κατονομάζονται ως Athe Nova, Prima και Louis P. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας στο Στενό του Χορμούζ, με τις επιθέσεις να επηρεάζουν εμπορικά συμφέροντα, κυρίως δυτικών χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός αναφέρει τουλάχιστον έξι ναυτικούς και έναν λιμενικό υπάλληλο νεκρούς, ενώ ένας ναυτικός παραμένει αγνοούμενος.
Η ιρανική κυβέρνηση έχει εκφράσει αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τις προθέσεις της για το Στενό, με τον στρατηγό των Φρουρών να προειδοποιεί για επιθέσεις σε πλοία που θα προσπαθήσουν να διασχίσουν το στενό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να κλείσει το Στενό.
![]()
