Έρευνα για δίωξη Τραμπ: Η δεύτερη πράξη αρχίζει την Τετάρτη

Μεγάλο πολιτικό θέαμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον με τις πρώτες δημόσιες ακροάσεις των κύριων μαρτύρων στην έρευνα για την δίωξη και καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, έρευνα που ο ίδιος χαρακτηρίζει «φάρσα», απειλώντας να πάρει την εκδίκησή του από τους Δημοκρατικούς στις κάλπες των προεδρικών εκλογών του 2020.

propoli

Επειτα από μαραθώνιες ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών για την ουκρανική υπόθεση που έχουν διαρκέσει πολλές εβδομάδες, οι δημόσιες ακροάσεις θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς «να ακούσουν πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από αναμφισβήτητο πατριωτισμό να διηγούνται την ιστορία ενός προέδρου που εκβίασε μία ευάλωτη χώρα παρακρατώντας την στρατιωτική βοήθεια», δήλωσε χθες ο Τζιμ Χάιμς, Δημοκρατικός και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τον χορό θα ανοίξει ο διπλωμάτης Μπιλ Τέιλορ, αμερικανός επιτετραμμένος στο Κίεβο, με την κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί δεν τον έχουν επιλέξει κατά τύχην: η κατάθεσή του, τον Οκτώβριο, είναι μία από τις ισχυρότερες μαρτυρίες που στοιχειοθετούν τις υποψίες για άσκηση εκβιασμού του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ουκρανία.

Η έναρξη της φάσης των δημόσιων ακροάσεων σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί πλησιάζουν προς την ολοκλήρωση της έρευνάς τους για την συγκρότηση του κατηγορητηρίου κατά του αμερικανού προέδρου. Μία εκρηκτική διαδικασία που δεν έχει κινηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια από την υπόθεση Λουίνσκι κατά του πρόεδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ για κατάχρηση των προεδρικών του εξουσιών με την άσκηση πιέσεων επί της Ουκρανίας για δικά του εκλογικά συμφέροντα.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης, η τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου. Κατά την διάρκειά της ο αμερικανός πρόεδρος θέτει ως όρο για το ξεπάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο την δημόσια ανακοίνωση ότι οι ουκρανικές αρχές θα ερευνήσουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες του γιου του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.

«Συκοφαντίες», απαντά ο Λευκός Οίκος, που αρνείται να συνεργασθεί στην έρευνα, ενώ ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει ασταμάτητα «κυνήγι μαγισσών», έως και «πραξικόπημα».

©Πηγή: amna.gr

Loading