Ερντογάν: Δεκτή η πρόταση του Πούτιν για το φυσικό αέριο – Δημιουργείται κόμβος στη Θράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για τα F – 16

Δεκτή έγινε η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν από από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίοου στην Τουρκία. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή του έργου το οποίο θα εγκατασταθεί στη Θράκη.

propoli

«Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά η Θράκη θεωρείται ως το πιο σημαντικό μέρος για αυτό το έργο. Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στα υπουργεία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να πραγματοποιήσουν μια κοινή μελέτη. Εκεί θα κάνουν αυτή τη μελέτη. Όπου κριθεί ότι είναι το καταλληλότερο μέρος, εκεί ελπίζουμε να δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο διανομής.

Έχουμε ένα εθνικό κέντρο διανομής, αλλά φυσικά τώρα αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής. Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και η ρωσική πλευρά θα εργαστούν πάνω σε αυτό το θέμα και θα μας το παρουσιάσουν και μετά θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Εδώ δεν υπάρχει αναμονή. Κοινοποιήσαμε αμέσως την απόφαση στον υπουργό Ενέργειας σήμερα. Ομοίως, ο (πρόεδρος της Gazprom) Μίλερ από τη Ρωσία ήταν σε αυτή τη συνάντηση και έλαβε επίσης την οδηγία την ίδια στιγμή. Τώρα θα έρθουν σε επικοινωνία και θα αρχίσουν να δουλεύουν πάνω σε αυτό. Δεδομένου ότι λαμβάνουμε κάθε είδους βήματα όσον αφορά την ασφάλεια, συνεχίζουμε το έργο μας ανάλογα» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίηλσε και για τα F-16 τονίζοντας ότι υπάρχουν αλλαγές στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν έχουν σταματήσει οι συζητήσεις.

«Ειδικά στο θέμα των F-16, αυτά τα πρόσφατα βήματα ή οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Φυσικά, η Ρωσία παρακολουθεί όλα αυτά τα βήματα. Τι συμβαίνει, τι γίνεται; Τώρα, φυσικά, συζητάμε και εξετάζουμε αυτά τα θέματα με τους αρμόδιους συνεργάτες εδώ, τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών όσο και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς και με τους ηγέτες που συναντάμε, ακόμα και όταν πήγαμε στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είχα συναντήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές εκεί».

Ο πρέσβης στην Κύπρο θα επιτελέσει σημαντικό έργο

Για τον νέο πρέσβη που έχει διορίσει στα Κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι είναι ένας καλός νομικός και άριστος γνώστης του Κυπριακού.

Aliri

«Ο κ. Μετίν είναι καλός νομικός. Εκτός από καλός νομικός, δούλευε πολύ καλά μαζί μας, όταν ήταν επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου, ειδικά στον τομέα του διεθνούς δικαίου και του Κυπριακού. Όταν του έκανα αυτή την πρόταση, είπε “θα ήμουν πολύ ευγνώμων για αυτό”.

Ο κ. Μετίν είναι εξαιρετικά εξοικειωμένος με τις εξελίξεις στη Βόρεια Κύπρο και το νησί της Κύπρου. Πιστεύω ότι θα επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο εκεί όχι μόνο ως πρέσβης, αλλά και ως ακαδημαϊκός».

Δείτε επίσης: Ερντογάν και Πούτιν με χαμόγελα – Ο Ερντογάν καυχιέται για την μεσολάβησή του στην παράδοση αερίου στην ΕΕ

Loading