Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάνης: «Σημείο καμπής για την ιστορία μας – Θα κάνουμε πραγματικότητα των αιώνα της Τουρκίας»

Σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει ειδική αναφορά σε αυτό το «κομβικό σημείο καμπής για την ιστορία μας», όπως χαρακτήρισε την 24 ιουλίου του 1923.

Επιμένοντας στην προκλητική ρητορική, έκανε λόγο για τον «αιώνα της Τουρκίας», ο οποίος θα ενισχύσει τη γείτονα και θα αυξήσει τα κεκτημένα της, από τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας, με στόχο μία ισχυρή Τουρκία στο πεδίο της μάχης και εκείνο των διαπραγματεύσεων», τόνισε, ενώ, συμπλήρωσε πως «θα υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας από τη συμφωνία της Λωζάνης και θα ενισχύσουμε τα κέρδη της χώρας μας, με νέες κινήσεις».

propoli

Το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Σήμερα, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία καμπής στην ιστορία μας. Η βούληση του ιερού μας έθνους για πλήρη ανεξαρτησία βρήκε έκφραση με ισχυρή φωνή, κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφής της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης.

Παρά την ανέχεια και την έλλειψη δυνατοτήτων, αυτή η βούληση, η οποία οδήγησε στη νίκη τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μας, εξακολουθεί να μάς καθοδηγεί, να φωτίζει το δρόμο μας και να μάς εξοπλίζει με αποφασιστικότητα να αγωνισθούμε ενώπιον των δυσκολιών. Η αλληλεγγύη που επέδειξε το κράτος και το έθνος μας μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, την καταστροφή του αιώνα, αποτελεί το τελευταίο και απτό παράδειγμα.

Η σημαντικότερη πηγή δύναμης και έμπνευσης στο όραμα που έχουμε για τον “αιώνα της Τουρκίας”, που αρχίσαμε να οικοδομούμε τη νύχτα της 28ης Μαΐου, είναι η αγάπη του έθνους μας να ζει με αξιοπρέπεια, ελευθερία και υπερηφάνεια στην πατρίδα του.

Ως μέλη ενός έθνους που ξεπέρασε πολλά εμπόδια, αναχαίτισε πολλαπλές επιθέσεις και ξεπέρασε πολλές προδοσίες στο ένδοξο παρελθόν χιλιάδων ετών του, ελπίζω να κάνουμε μαζί πραγματικότητα τον “αιώνα της Τουρκίας”.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας, με στόχο μία ισχυρή Τουρκία στο πεδίο και το πεδίο των διαπραγματεύσεων. Υπερασπιζόμενοι αποφασιστικά τα δικαιώματα που αποκομίσαμε μέσω της Συνθήκης της Λωζάνης, θα ενισχύσουμε τα κεκτημένα της χώρας μας, με νέες κινήσεις.

Στην 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και όλων των μαρτύρων μας που θυσίασαν τη ζωή τους, για την ανεξαρτησία και το μέλλον μας. Τιμώ με σεβασμό τους ήρωες που τιμήθηκαν ως βετεράνοι και εύχομαι ο Κύριος να κάνει υπερήφανη για πάντα την Τουρκία».

Δείτε επίσης: Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κάρυστο – Καίγονται σπίτια στον Πλατανιστό

Loading