Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς απαγόρευση του TikTok Lite – «Εξίσου εθιστικό με το κάπνισμα»

«Εξίσου εθιστικό με το κάπνισμα» θεωρεί η ΕΕ το TikTok Lite – H Κομισιόν έδωσε προθεσμία στο TikTok

Η ΕΕ αναμένεται να προχωρήσει στην απαγόρευση του TikTok Lite, της νέας υπηρεσίας που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη.

propoli

Σύμφωνα με ανακοίνωση η ΕΕ θεωρεί ότι μπορεί να γίνει «εξίσου εθιστικό με το κάπνισμα» -εκτός αν η εταιρεία προσφέρει «αδιάσειστα στοιχεία» για την προστασία των παιδιών.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στην περίπτωση που προχωρήσει η απαγόρευση, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει νέες ευρείες εξουσίες για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως προβλέπει ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Μάλιστα, η Κομισιόν έδωσε προθεσμία στην TikTok μέχρι την Τετάρτη «για να προβάλει επιχειρήματα προς υπεράσπισή της, τα οποία η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά», προτού λάβει την οριστική απόφασή της.

Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος ψηφιακής πολιτικής, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι η κινεζική πλατφόρμα «δεν κατάφερε να αποδείξει» ότι το TikTok Lite συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο, ενώ χαρακτήρισε την υπηρεσία τοξική. Η μη ανταπόκριση στο αίτημα της Κομισιόν μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 1% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

Το TikTok Lite προσφέρει στους χρήστες «ανταμοιβή» με διάφορους τρόπους, όπως με κουπόνια Amazon, δωροεπιταγές μέσω PayPal ή το νόμισμα Coins του TikTok. Οι παίκτες κερδίζουν πόντους μέσω «εργασιών», οι οποίες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίντεο, το like σε περιεχόμενο, την παρακολούθηση δημιουργών ή την πρόσκληση φίλων να συμμετάσχουν.

Η κύρια εφαρμογή του TikTok προσφέρει στους χρήστες «διασκέδαση και μια αίσθηση σύνδεσης», ωστόσο ο Τιερί Μπρετόν είπε ότι «συνοδεύεται επίσης από σημαντικούς κινδύνους για τα παιδιά μας: Εθισμό, άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, ελλειμματική προσοχή».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της εταιρείας TikTok δήλωσε ότι οι ανταμοιβές του TikTok Lite δεν είναι διαθέσιμες σε άτομα κάτω των 18 ετών και ότι υπάρχει ημερήσιο όριο στην παρακολούθηση βίντεο.

Loading