Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε συνολικό πρόστιμο ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ στην Google για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού στις online αναζητήσεις και στην εφαρμογή Google Play, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέα κρίση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό το ποσό είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί από τις Βρυξέλλες βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού περί Ψηφιακών Αγορών (Digital Markets Act – DMA), ο οποίος στοχεύει στη ρύθμιση της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Πιο συγκεκριμένα, η Google δέχθηκε πρόστιμο 460 εκατομμυρίων ευρώ για την προνομιακή μεταχείριση των δικών της υπηρεσιών στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης Google Search.
Επιπλέον, προστίθεται ένα δεύτερο πρόστιμο 430 εκατομμυρίων ευρώ για την παρεμπόδιση των προγραμματιστών που χρησιμοποιούν το Play Store να κατευθύνουν τους πελάτες σε άλλες πηγές πωλήσεων.
Η ευρωπαία επίτροπος Χέννα Βιρκούνεν δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ένα ισότιμο περιβάλλον ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες στο διαδίκτυο.
Η Google αντιτίθεται στην απόφαση, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών της, οι οποίες εκτιμώνται από τους χρήστες.
«Για να συμμορφωθούμε με αυτούς τους κανόνες, θα αναγκαστούμε να αφαιρέσουμε λειτουργίες αναζήτησης σε πραγματικό χρόνο, που εκτιμούν οι Ευρωπαίοι, όπως η αυτόματη εμφάνιση τιμών και διαθεσιμότητας για ξενοδοχεία, πτήσεις και εστιατόρια, και να άρουμε κάποιες δικλείδες ασφαλείας στο Google Play», ανέφερε ο Κεντ Γουόκερ, πρόεδρος παγκόσμιων επιχειρήσεων της Google, σε δήλωσή του στο AFP.
Η απόφαση ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση της Ουάσινγκτον, καθώς ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό περί Ψηφιακών Αγορών ως αδικία κατά των αμερικανικών κολοσσών.
Σχετικά με το θέμα, 25 ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έστειλαν αυτήν την εβδομάδα επιστολή στον Τραμπ ζητώντας του να λάβει μέτρα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συνεχίσει να επιβάλλει «νόμους, πολιτικές ή διακριτική μεταχείριση στον ψηφιακό τομέα», κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Κανονισμού περί Ψηφιακών Αγορών.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νόμοι που υιοθετούνται από τα κυρίαρχα όργανά μας εφαρμόζονται και γίνονται πλήρως σεβαστοί», δήλωσε η Τερέσα Ριμπέρα, υπεύθυνη για τον Ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΕΚ
![]()
