Γαλλία: Χειροπέδες σε 14χρονο μετά από καταγγελία για bullying σε τρανς άτομο

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει στη Γαλλία η σύλληψη ενός εφήβου στη μέση του μαθήματος μετά από καταγγελία ότι εκφοβίζει τρανς άτομο της ηλικίας του

Η γαλλική κυβέρνηση υπερασπίζεται την παραπάνω ενέργεια από τη μια, ενώ από την άλλη μαθητές και γονείς εμφανίστηκαν οργισμένοι καθώς η σύλληψη πραγματοποιήθηκε μέσα στο σχολείο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

propoli

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο Guardian, ο 14χρονος συνελήφθη κατά τη διάρκεια του μαθήματος και οδηγήθηκε έξω από την τάξη από αστυνομικούς, φορώντας χειροπέδες, μετά από καταγγελία ότι έκανε bullying σε τρανς άτομο από άλλο σχολείο. Το περιστατικό σημειώθηκε στο προάστιο Alfortville του Παρισιού τη Δευτέρα (18/9).

Μια αστυνομική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση για τη σύλληψη βασίστηκε στη “φύση των εξαιρετικά σοβαρών απειλών που διατυπώθηκαν και έχρηζαν άμεσης επέμβασης”.

Ειδικότερα, ο έφηβος κατηγορήθηκε ότι έβαλε στο στόχαστρο ένα τρανς παιδί από διαφορετικό σχολείο, απειλώντας ότι θα του “έκοβε το λαρύγγι”, λέγοντάς του ότι “απεχθάνεται αυτό το είδος ανθρώπου” και προτρέποντάς το να “πάει να αυτοκτονήσει”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η σύλληψη έγινε “σε συμμόρφωση” με τις πολιτικές κατά της κακοποιητικής συμπεριφοράς και είχε ως στόχο να στείλει “ένα πολύ ισχυρό μήνυμα” στους μαθητές που εκφοβίζουν. “Με αυτόν τον τρόπο θα βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα της παρενόχλησης, είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας”, δήλωσε.

Συμμαθητές του 14χρονου συλληφθέντα και ορισμένοι γονείς, διερωτήθηκαν γιατί έπρεπε να γίνει η σύλληψη στον σχολικό χώρο, και μάλιστα εν ώρα μαθήματος. “Είναι ακόμη έφηβος, ανήλικος. Δεν είναι φυσιολογικά πράγματα αυτά… παρ’ όλο που είμαι αντίθετη σε όσα συνέβαιναν”, είπε η 39χρονη μητέρα ενός παιδιού από το ίδιο σχολείο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία συμμαθήτριας του συλληφθέντα, ο διευθυντής χτύπησε την πόρτα της τάξης και ανακοίνωσε στα παιδιά ότι θα γινόταν μια σύλληψη. Έπειτα οι αστυνομικοί ήρθαν και φόρεσαν χειροπέδες στον έφηβο. “Νόμιζα ότι ήταν αδύνατον να μπουν αστυνομικοί στην τάξη. Σοκαριστήκαμε, κάποιοι έβαλαν τα γέλια από νευρικότητα”, είπε η μαθήτρια.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση των Αρχών για τη σύλληψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν εξήγησε ότι τα πάντα έγιναν σε συμμόρφωση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται πλέον για την καταπολέμηση της κακοποιητικής συμπεριφοράς, και ο στόχος ήταν να στείλει ένα «πολύ ισχυρό μήνυμα» για το bullying. “Έτσι βάζουμε τέλος στη μάστιγμα των κακοποιητικών συμπεριφορών, έτσι προστατεύουμε τα παιδιά μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντιντιέ Ζορζ, από ένα σωματείο εκπαιδευτικών, επισήμανε ότι παρόλο που τηρήθηκαν οι κανονισμοί για τη σύλληψη, αυτού του είδους οι παρεμβάσεις δεν συνιστώνται. «Η κοινή λογική ορίζει τέτοιου είδους συλλήψεις να γίνονται εκτός σχολείου, ακόμα κι όταν είναι τελείως δικαιολογημένες».

Η αμφιλεγόμενη σύλληψη έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι αξιωματούχοι από τον χώρο της εκπαίδευσης είχαν στείλει ένα απειλητικό μήνυμα στους γονείς ενός αγοριού που ισχυριζόταν ότι δεχόταν bullying για μήνες, λέγοντάς τους ότι τα παράπονα που διατύπωναν δημόσια ήταν απαράδεκτα και προτρέποντάς τους να υιοθετήσουν μια πιο “εποικοδομητική συμπεριφορά”. Ο 15χρονος Νίκολας αυτοκτόνησε τελικά μια μέρα μετά την επιστροφή του στο σχολείο στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ αποκάλεσε την εν λόγω επιστολή “αισχρή” και υποσχέθηκε να εντείνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει το bullying.

Δείτε επίσηςΘεσσαλονίκη: Δίωξη στον οδηγό και τη συνοδό για το 9χρονο παιδί – Το είχαν ξεχάσει μέσα στο σχολικό

Loading