Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία καλούν το Ιράν σε άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία καλούν το Ιράν σε άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας παρότρυναν το Ιράν να επανέλθει το ταχύτερο δυνατόν, χωρίς προϋποθέσεις, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο Ντέιβιντ Λάμι και ο Γιόχαν Βάντεφουλ, οι οποίοι είχαν συνομιλίες με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάγια Κάλας, κάλεσαν το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε φυγή προς τα εμπρός κατά των δυτικών συμφερόντων και οποιαδήποτε πυρηνική κλιμάκωση.

Στη διάρκεια της νύχτας, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, καθώς και με την Κάγια Κάλας.

Ο Αμπάς Αραγτσί ανέφερε ότι η ισραηλινή επίθεση εναντίον της χώρας του καταφέρει πλήγμα στη διπλωματία.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, μαζί με την ΕΕ, αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συνήφθη το 2015, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018. Οι χώρες της ομάδας E3 ξεκίνησαν συνομιλίες με την Τεχεράνη πέρυσι για την εξεύρεση νέας συμφωνίας.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ άρχισαν έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν, οι οποίες προσέκρουαν στο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου. Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων προγραμματιζόταν πριν από τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι κατηγορούν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, κάτι που η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα διαψεύσει.

Από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας μεταφέρθηκαν μηνύματα στο Ισραήλ για την ανάγκη να μην στοχοθετούνται οι πολιτικές αρχές και οι άμαχοι πληθυσμοί, σύμφωνα με τη γαλλική διπλωματική πηγή.

Loading

Play