Γαλλία – Μακρόν: Έκτακτη υπουργική σύνοδος για την υπόθεση Pegasus

Έκτακτη υπουργική σύνοδο συγκάλεσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρον για την υπόθεση Pegasus και την κυβερνοασφάλεια

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό και λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την υπόθεση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ στον ραδιοσταθμό France Inter, υπενθυμίζοντας ότι οι έρευνες της Γαλλίας συνεχίζονται μετά από τις αποκαλύψεις για την παρουσία τηλεφωνικών αριθμών του προέδρου Μακρόν μεταξύ των δυνητικών στόχων του λογισμικού Pegasus.

propoli

«Η έρευνα αυτή δεν λέει αν όλα τα τηλέφωνά του πράγματι προσβλήθηκαν, αν ‘αποσπάστηκαν’ δεδομένα και ως εκ τούτου αυτό είναι που εξετάζεται», εξήγησε ο Ατάλ.

Την Τρίτη, η εφημερίδα Le Monde και ο ραδιοσταθμός Radio France, που ανήκουν σε κοινοπραξία 17 μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται πίσω από τις αποκαλύψεις για ένα σύστημα μαζικής κατασκοπείας το οποίο συνδέεται με το λογισμικό Pegasus, ανέφεραν ότι ένας αριθμός αρχηγών κρατών βρισκόταν «στον κατάλογο των τηλεφωνικών αριθμών που είχαν επιλεγεί από υπηρεσία ασφαλείας του μαροκινού κράτους, χρήστη του λογισμικού Pegasus, για δυνητική πειρατεία».

Πηγή της ασφάλειας δήλωσε χθες, Τετάρτη, στο AFP σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα του Εμανουέλ Μακρόν ότι «οι παράμετροι ασφάλειας είναι οι πιο περιοριστικές που είναι δυνατό να υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις εφαρμογών και οι τηλεφορτώσεις είναι αποκλεισμένες».

«Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία, αν αυτό που αποκαλύφθηκε από τον Radio France (και την Le Monde) επιβεβαιωθεί και αποδειχθεί, είναι πολύ σοβαρή», είπε ξανά σήμερα ο Ατάλ.

«Τα τηλέφωνα (του προέδρου) αλλάζουν τακτικά. Υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός παραμέτρων ασφάλειας που προστατεύουν, οι οποίες αλλάζουν πολύ τακτικά. Υπάρχουν μέτρα προστασίας που λαμβάνονται», απάντησε ο Ατάλ σε ερώτημα για πιθανή αμέλεια στο ανώτατο επίπεδο του κράτους.

Επίσης, δήλωσε ότι θα πρέπει «να προστατεύσουμε τους άλλους (που βρίσκονται στο στόχαστρο), τον δημόσιο και τον οικονομικό τομέα της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι ένα σχέδιο 100 εκατομμυρίων ευρώ έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο για να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία μας και να βοηθήσουμε τους οργανισμούς της τοπικής μας αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις».

Δείτε επίσης: Άνοιγμα Βαρωσίων: Διεθνής κατακραυγή χωρίς αστερίσκους για τις προκλήσεις από Τουρκία – Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων (Vid)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading