Γαλλίδα ΥΠΕΞ: «Με βαθιά ανησυχία μάθαμε για την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, κ. Εκρέμ Ιμάμογλου»

Ο 52χρονος δήμαρχος θεωρείται πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023 απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η Γαλλία προστέθηκε στον κατάλογο των κρατών ή θεσμών που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου από τουρκικό δικαστήριο, κίνηση που το Παρίσι ερμηνεύει ως παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου.

propoli

«Με βαθιά ανησυχία μάθαμε για την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, κ. Εκρέμ Ιμάμογλου», δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Η Γαλλία υπενθυμίζει την προσήλωσή της στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και στη σημασία του σεβασμού των κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε, προτρέποντας την Τουρκία «να αντιστρέψει επειγόντως όλες τις αρνητικές τάσεις επί το έργον σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ο Ιμάμογλου αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και δεκαπέντε ημερών, ανέφερε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του, Κεμάλ Πολάτ. Καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε, ο Ιμάμογλου θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Ο 52χρονος δήμαρχος θεωρείται πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023 απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρεται ικανός να τον κερδίσει και μάλιστα με διαφορά.

Δείτε επίσης: Φυλακίζεται ο Ιμάμογλου: «Θέλω να μου υποσχεθείτε πως το 2023 όλα θα γίνουν πιο όμορφα»

Loading