Γάλλοι υπουργοί: Η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ στο εμπόριο προσφέρει «προσωρινή σταθερότητα» αλλά κρίθηκε «ετεροβαρής»

Γάλλοι υπουργοί: Η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ στο εμπόριο προσφέρει «προσωρινή σταθερότητα» αλλά κρίθηκε «ετεροβαρής»

Η συμφωνία για το εμπόριο που ανακοινώθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, με δασμούς 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, προσφέρει «προσωρινή σταθερότητα» αλλά παραμένει «ετεροβαρής», όπως εκτίμησε σήμερα ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μπενζαμέν Χαντάντ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαντάντ, η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ΗΠΑ θα φέρει προσωρινή σταθερότητα στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες που απειλούνταν από την αμερικανική δασμολογική κλιμάκωση, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι να υποστούν σοβαρές απώλειες αν «δεν ξυπνήσουν». Διατύπωσε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι η συμφωνία εξαιρεί τομείς-κλειδιά της γαλλικής οικονομίας, όπως η αεροναυτική και τα φάρμακα, αποκλείοντας παραχωρήσεις στους ευαίσθητους αγροτικούς τομείς.

«Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και δεν μπορεί να είναι διαρκής», υπογράμμισε ο κ. Χαντάντ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον «έκανε την επιλογή του οικονομικού εξαναγκασμού περιφρονώντας πλήρως τους κανόνες του ΠΟΕ». Τόνισε την ανάγκη για ταχεία ανάλυση της κατάστασης, προειδοποιώντας ότι «θα κινδυνεύσουμε να χαθούμε».

Παράλληλα, ο υπουργός Βιομηχανίας Μαρκ Φερατσί σχολίασε ότι «αυτή η ιστορία δεν τέλειωσε», εκτιμώντας ότι απαιτούνται επιπλέον συνομιλίες πριν την επίσημη οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκοτία, και περιλαμβάνει δασμούς 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, την αγορά αμερικανικής ενέργειας αξίας 750 δισεκ. δολαρίων από την ΕΕ και ευρωπαϊκές επενδύσεις στην αμερικανική αγορά αξίας 600 δισεκ. δολαρίων.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν επίσης να προχωρήσουν στην αμοιβαία άρση τελωνειακών δασμών σε στρατηγικής σημασίας κατηγορίες προϊόντων, όπως στον αεροναυτικό τομέα, όπως διευκρίνισε η κ. φον ντερ Λάιεν στον Τύπο.

Loading

Play