Γάζα: Ο ΠΟΥ παραδίδει καύσιμα και υλικό στο βόρειο τμήμα του θύλακα για πρώτη φορά από τις 13 Μαΐου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατάφερε για πρώτη φορά από τις 13 Μαΐου να φτάσει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να παραδώσει καύσιμα και υλικό στο νοσοκομείο Άλ Άχλι, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ.

propoli

“Το νοσοκομείο Αλ Άχλι αναλαμβάνει τον διπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτόν που δύναται, αντιμετωπίζει έλλειψη χειρουργικού υλικού και το προσωπικό του δεν πληρώνεται”, έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Προς το παρόν καμία σοβαρή χειρουργική επέμβαση “δεν μπορεί να γίνει βράδυ, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού”, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός προσπαθεί να αναπτύξει ομάδα εκεί.

Υπό δύσκολες συνθήκες και “σφοδρές εχθροπραξίες”, η αποστολή του ΠΟΥ μπόρεσε να παραδώσει 15.000 λίτρα καυσίμου –το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των γεννητριών του νοσοκομείου και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος– αλλά και 14 κλίνες νοσηλείας, φάρμακα και υλικό για τραύματα για να καλυφθούν οι ανάγκες 1.500 ανθρώπων.

Η αποστολή επέτρεψε επίσης να συνοδευτούν 5 ασθενοφόρα της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι αποστολές προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πεδίο σφοδρών βομβαρδισμών από τον ισραηλινό στρατό και μαχών μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατέστησαν πολύ δύσκολες λόγω της έλλειψης βενζίνης, αλλά και των κατεστραμμένων δρόμων, των συντριμμιών και την έλλειψη ασφαλούς πρόσβασης, υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Τα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού αποτελούν επίσης πηγή καθυστερήσεων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

“Λόγω των καθυστερήσεων σε σημείο ελέγχου, η αποστολή δεν μπόρεσε να προσεγγίσει” άλλο νοσοκομείο εκεί κοντά, σημείωσε ακόμη ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο ισραηλινός στρατός δεσμεύτηκε να εξαλείψει τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της στη Λωρίδα της Γάζας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.171 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Η επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.189 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, από το AFP η οποία στηρίχθηκε στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading