Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση σχετικά με την εισήγηση των ειδικών περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υιοθετήσει άμεσα τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την Αναπαραγωγική Αυτοδιάθεση και την Αναπαραγωγική Ιατρική περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων δώδεκα εβδομάδων της κύησης.

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλωσόρισαν την έκθεση της Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τόνισαν ωστόσο ότι απαιτείται προσοχή προκειμένου η σχετική συζήτηση να μην προκαλέσει πόλωση στην κοινωνία. Στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και κύκλοι της Καθολικής Εκκλησίας έχουν ήδη προαναγγείλει προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής.

propoli

«Η τεχνογνωσία αποτελεί ουσιαστική βοήθεια για την απάντηση στα περίπλοκα ζητήματα σχετικά με τον αναπαραγωγικό αυτοπροσδιορισμό και την αναπαραγωγή», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD), επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ούτως ή άλλως απαιτείται ευρεία κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση.

Ο κ. Λάουτερμπαχ ανέφερε πάντως ότι υπάρχει ήδη η ανάγκη ανάληψης δράσης σχετικά με τις κλινικές οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν αμβλώσεις. Ειδικά στη νότια Γερμανία, σημείωσε, είναι δύσκολο για τις γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν μια ανεπιθύμητη κύηση να πρέπει να βρουν ιατρείο εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Ως «καλή βάση για τον ανοιχτό και στη βάση στοιχείων διάλογο που είναι πλέον απαραίτητος» περιέγραψε την εισήγηση της Επιτροπής η υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι), ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) εκφράστηκε πιο επιφυλακτικά:

«Ο βαθμός στον οποίο θα ήταν δυνατόν να ρυθμιστεί η άμβλωση εκτός του ποινικού κώδικα είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό νομικό, αλλά πάνω από όλα εξαιρετικά ευαίσθητο ηθικά και σημαντικό ζήτημα», τόνισε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα υποβάλει σχέδια νόμου για τα ζητήματα που θέτει η Επιτροπή. Εκτός από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, προτείνεται ακόμη η άρση της απαγόρευσης της δωρεάς ωαρίων και ένα πιθανό άνοιγμα της παρένθετης μητρότητας για μη εμπορικούς σκοπούς.

Σήμερα η άμβλωση παραμένει στην Γερμανία παράνομη, εκτός από τις περιπτώσεις όπου είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας ή κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή η ψυχική ή σωματική υγεία της. Επιπλέον, θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον τρεις ημέρες μεταξύ της συμβουλευτικής συνάντησης της εγκύου και της ίδιας της άμβλωσης.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU) επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή της στην προοπτική νομιμοποίησης της άμβλωσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. «Η προστασία της ζωής πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν», δήλωσε η βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Ντοροτέ Μπερ. Αν ο κυβερνητικός συνασπισμός εγκρίνει τις προτάσεις, τότε «αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μήνυση στην Καρλσρούη», προειδοποίησε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU Τόμας Φράι.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας Ίρμε Στέτερ-Καρπ δήλωσε από την πλευρά της ότι η πρόταση της επιτροπής των επιστημόνων βρίσκεται «πολύ κοντά στην πλήρη απελευθέρωση και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να παρέχουμε προστασία στο έμβρυο».

Loading