Γερμανία – ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα πως Γερμανία και ΗΠΑ συνεχίζουν τις συζητήσεις για  για το θέμα του Nord Stream 2

Bloomberg και «Wall Street Journal» υποστηρίζουν πως επιτεύχθηκε συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Κατά συνέπεια, η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί σήμερα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει εγκαταλείψει την αντίθεσή της στον αγωγό, δηλαδή τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Κατόπιν τούτου, η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ουκρανία. Και οι δύο χώρες ήθελαν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να εισπράττει τα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου με προέλευση τη Ρωσία.

propoli

Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές για τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό, αλλά υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως κλείνει η ψαλίδα. Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν δηλώσει πάντως ότι ενδεχομένως να έχει βρεθεί λύση με τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η καγκελάριος Μέρκελ κατέστησαν σαφές στην Ουάσιγκτον την περασμένη Πέμπτη ότι συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές απόψεις για τον αγωγό Nord Stream 2. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους ως “ όπλο” ή ως μέσον πολιτικής πίεσης κατά των γειτόνων όπως η Ουκρανία.

Η καγκελάριος Μέρκελ με τη σειρά της τόνισε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα επιπλέον έργο και όχι εναλλακτική λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας: «Για μας η Ουκρανία ήταν, είναι και θα παραμείνει χώρα διέλευσης για το φυσικό αέριο. Οτιδήποτε άλλο θα δημιουργούσε πολύ υψηλές εντάσεις. Διαβεβαιώνω ότι θα αντιδράσουμε εάν η Ρωσία δεν τηρήσει το δικαίωμα της Ουκρανίας για διέλευση αερίου».

Δείτε επίσης: Κρεμλίνο: δηλώνει «δεν θα χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως πολιτικό όπλο»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading