Την έξοδο από το Αφγανιστάν όσων το δικαιούνται αλλά και την εγγύηση ότι οι Ταλιμπαν θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησαν από την Καμπούλ οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας – ΗΠΑ.
Ο κ. Μάας ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Μπλίνκεν στην αμερικάνικη αεροπορική βάση του Ράμστάιν στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.
Ο Γερμανός υπουργός δεν έκρυψε πάντως την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
«Μαζί με άλλους εταίρους, απευθύνουμε έκκληση για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, κυρίως των γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα που έφτασαν χθες από το Αφγανιστάν δεν μας κάνουν αισιόδοξους», δήλωσε ο κ. Μάας
Πρέπει να είναι σαφές στους Ταλιμπάν, τόνισε, ότι «η διεθνής απομόνωση δεν είναι προς το συμφέρον τους και ιδίως όχι προς το συμφέρον του αφγανικού λαού».
«Αν μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να συντηρήσει τις τρέχουσες κρατικές λειτουργίες, τότε υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο πολιτικής, αλλά και οικονομικής κατάρρευσης – με ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τους ανθρώπους», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του Μπλίνκεν και των ΗΠΑ, ζήτησε από τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε Αμερικάνους και Αφγανούς να αποχωρήσουν από την χώρα με ναυλωμένες πτήσεις.
«Κάνουμε τα πάντα για να απογειωθούν τα αεροσκάφη, αλλά οι Ταλιμπάν δεν το επιτρέπουν», αντέτεινε ο αμερικανός υπουργός, για να προσθέσει: «Το έχουμε καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές και προς τους Ταλιμπάν, ότι αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να μπορέσουν να αναχωρήσουν».
Δείτε επίσης: Βραζιλία – επικεφαλής Ανώτατου Δικαστηρίου: Καταγγέλλει τον Μπολσονάρου για αντιδημοκρατική πράξη
- Φωτιές: Σε κίτρινο συναγερμό πολλές περιοχές της χώρας
- Ουκρανία: Επίθεση με drones σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ρωσίας προκαλεί ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
- Σημαντική ημέρα κληρώσεων για Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ σε Europa και Conference League
- Αρκάς: Καλημέρα από τις Κυκλάδες
- 4η Αυγούστου: Η επιβολή της δικτατορίας από τον Ιωάννη Μεταξά
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr