Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που απολάμβαναν οι Ουκρανοί στη Γερμανία, με την απόφαση να προέρχεται από τους κυβερνητικούς εταίρους CDU/CSU και SPD, στο πλαίσιο της προγραμματικής τους συμφωνίας, όπως μετέδωσε η εφημερίδα BILD.
Σύμφωνα με την απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Ουκρανοί που έφθασαν στη Γερμανία μετά την 1η Απριλίου 2025 θα αλλάξουν νομικό καθεστώς και θα θεωρούνται αιτούντες άσυλο, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερα επιδόματα. Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία διαμένουν 1,1 εκατομμύρια Ουκρανοί, οι οποίοι λαμβάνουν 563 ευρώ το μήνα αν είναι άγαμοι, με το κράτος να καλύπτει τα έξοδα ενοικίου και θέρμανσης. Ωστόσο, η νομοθεσία για τους αιτούντες άσυλο προβλέπει βοήθημα ύψους 196 ευρώ και επιπλέον στέγη. Ο απώτερος στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι Ουκρανοί να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας, καθώς μέχρι σήμερα οι αριθμοί των ενταγμένων είναι συγκριτικά χαμηλοί.
Αρχικά, το σχέδιο προέβλεπε τον αποκλεισμό όλων των Ουκρανών αναδρομικά από το επίδομα του πολίτη, όμως υπήρξε ισχυρή αντίσταση από τους δήμους και τα κρατίδια. «Η γραφειοκρατική προσπάθεια θα ήταν πολύ μεγάλη, δεν αξίζει τον κόπο. Το σημαντικό είναι ότι το λύσαμε», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού στην BILD, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU) και της υπουργού Εργασίας Μπέρμπελ Μπας (SPD).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
