Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε σήμερα την Λευκορωσία για «κρατική τρομοκρατία» στην κρίση που έχει προκληθεί από την συρροή μεταναστών στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία, που αποτελούν επίσης το ανατολικό εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Είναι σαφές ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι η εκδήλωση κρατικής τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που βρίσκεται στη Βαρσοβία.
Ο Ματέους Μοραβιέτσκι κατήγγειλε μία «διακριτική εκδίκηση» του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο για την υποστήριξη της Βαρσοβίας προς την λευκορωσική αντιπολίτευση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μπλοκάρει τις πτήσεις από την Μέση Ανατολή στην Λευκορωσία για να σταματήσει η ροή μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή Ένωση από τα ανατολικά εξωτερικά σύνορα, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να σκεφτεί αν είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φρακτών για να βοηθήσει χώρες σαν την Λιθουανία να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης απέναντι στην «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας.
Ο Σαρλ Μισέλ διευκρίνισε στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό ότι, βάσει της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό είναι νομικά εφικτό, βάσει του ισχύοντος ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την χρηματοδότηση υποδομών.
«Είμαι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η νομική άποψη του Συμβουλίου είναι απολύτως ξεκάθαρη», πρόσθεσε.
- Σοκ στη Γκανσού: ισόβια σε διευθύντρια νηπιαγωγείου για τη δηλητηρίαση 247 παιδιών, ποινές 6 έως 15 χρόνια σε πέντε άτομα
- Η Μελόνι για τις διαδηλώσεις: Δικαίωμα το να διαδηλώνεις, όχι το να καταστρέφεις τις πόλεις
- Σοκ στη Λάρισα: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο ανήλικα παιδιά στη Νεάπολη
- Δεν είστε και πολύ σύμμαχος: Γερουσιαστής των ΗΠΑ κατηγορεί την Τουρκία για τραμπουκισμό έναντι Ελλάδας και Κύπρου
- Σε παγίδα θανάτου το Ολέσκι: Ουκρανός ΥΠΕΞ καταγγέλλει πείνα, νεκρούς και έκκληση για εκκένωση
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr
![]()

