Η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Όλγκα Κοβάλκοβα, εγκαταλείπει την πατρίδα της μετά τη σύλληψή της

Η ακτιβίστρια της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Όλγκα Κοβάλκοβα έφθασε σήμερα στην πολωνική πρωτεύουσα, Βαρσοβία, λέγοντας πως αναγκάστηκε από τις αρχές στην πατρίδα της να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η Κοβάλκοβα, μια εξέχουσα μορφή στο Συντονιστικό Συμβούλιο της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών στις 25 Αυγούστου.

propoli

Είπε σήμερα πως οι αρχές της είπαν ότι θα συλλαμβανόταν και άλλες φορές αν δεν έφευγε από τη χώρα.

«Εκπρόσωποι της πολιτοφυλακής και του υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας ήρθαν και μου είπαν ότι αν δεν συμφωνούσα να φύγω, θα βρισκόμουν αντιμέτωπη με μακρές συλλήψεις… ειπώθηκε ότι θα υπήρχαν περισσότερες (συλλήψεις) επ΄άπειρον», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.

«Ήρθαν στο κέντρο προσωρινής κράτησης όπου με είχαν σε απομόνωση, μου έδωσαν ένα καπέλο, μια μάσκα και με έβγαλαν από τη φυλακή, με έβαλαν να ξαπλώσω στην πίσω θέση ώστε να μην βλέπω τίποτα».

Είπε πως μεταφέρθηκε στα σύνορα, όπου εισήλθε στην Πολωνία από το συνοριακό πέρασμα Κουζνίτσα-Μπρούζγκι προτού ταξιδέψει στη Βαρσοβία.

Η Κοβάλκοβα έφθασε στην Πολωνία την ίδια ημέρα που οι πολωνικές αρχές επιβεβαίωσαν πως η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία την Τετάρτη, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

Aliri

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία για 26 χρόνια, είναι αντιμέτωπος με ένα κύμα διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης μετά τη νίκη του στις εκλογές της 9ης Αυγούστου. Αρνείται τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και δυτικών χωρών περί εκλογικής νοθείας και απορρίπτει τα αιτήματα να παραιτηθεί.

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών στα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πει πως έλαβαν αναφορές για εκατοντάδες περιπτώσεις βασανιστηρίων, ξυλοδαρμών και κακομεταχείρισης Λευκορώσων διαδηλωτών από την αστυνομία.

«Όλα αυτά δεν θα με σταματήσουν, θα συνεχίσω να δρω πολιτικά και σκοπεύω να επιστρέψω στη Λευκορωσία για να συνεχίσω τις δραστηριότητές μου», είπε η Κοβάλκοβα.

©Πηγή: amna.gr

Loading