Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι στέλνει αεροπλανοφόρο στην Καραϊβική, στο πλαίσιο επιχείρησης που επίσημα έχει στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Αυτή η κίνηση αυξάνει θεαματικά την ήδη εντυπωσιακή ισχύ πυρός των μέσων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, γεγονός που κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, τονίζοντας πως «μηχανεύονται νέο πόλεμο».
Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την προεκλογική του εκστρατεία υποσχόταν ότι θα έβαζε τέλος στους ατελείωτους πολέμους στο εξωτερικό, διεξάγουν από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, κυρίως στα ύδατα της Καραϊβικής, αεροπορικά πλήγματα εναντίον πλεούμενων που εμφανίζονται ως σκάφη διακινητών ναρκωτικών. Μέχρι τώρα έχουν ανακοινώσει ότι εξαπέλυσαν δέκα τέτοιες επιδρομές, οι οποίες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 43 ανθρώπους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα ενισχύσει τα μέσα που έχουν αναπτυχθεί «για την αποτροπή της εμπορίας ναρκωτικών και την εξάρθρωση διεθνών εγκληματικών οργανώσεων στην περιοχή ευθύνης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων». Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι ζητούμενο είναι να «ενισχυθεί η δυνατότητα των ΗΠΑ να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να σταματούν τις παράνομες δραστηριότητες».
Η ανακοίνωση του Πενταγώνου καταγράφηκε λίγες ώρες μετά το πιο πρόσφατο αμερικανικό πλήγμα στην Καραϊβική, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατά διαταγή του προέδρου Τραμπ, το υπουργείο Υγείας διεξήγαγε θανατηφόρο πλήγμα εναντίον σκάφους που χρησιμοποιούταν από την Tren de Aragua, συμμορία που ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα.
Η νομιμότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων αμφισβητείται από ειδικούς, καθώς διεξάγονται σε ξένα ή διεθνή χωρικά ύδατα, και οι ύποπτοι ούτε συλλαμβάνονται ούτε ανακρίνονται. «Δυνάμει του διεθνούς δικαίου, η εσκεμμένη καταφυγή σε θανατηφόρα ισχύ δε επιτρέπεται παρά ως μέσο υστάτης προσφυγής όταν κάποιος εγείρει άμεση απειλή για τη ζωή», τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η Βραζιλία, σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, εξέφρασε την ανησυχία της για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, που διεξάγονται «χωρίς αποδείξεις». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εξωτερική επέμβαση που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στη Νότια Αμερική», τόνισε ο Σέλσο Αμορίμ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου Λούλα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
