Να κλείσει το κέντρο κράτησης του αμερικανικού στρατού στο Γκουαντάναμο, στο έδαφος της Κούβας, που συμπληρώνει αυτόν τον μήνα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν η Διεθνής Αμνηστία
Το κέντρο αυτό αντιπροσωπεύει την αυθαιρεσία, την αδικία και τα βασανιστήρια, τόνισε η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, ο κ. Μπάιντεν θα όφειλε να το κλείσει και να προσαγάγει όσους ενεπλάκησαν σε βασανισμούς κρατουμένων και άλλες παράνομες δραστηριότητες σε αυτό ενώπιον της δικαιοσύνης.
Στο κέντρο αυτό απομένουν σήμερα 39 έγκλειστοι.
Είχε ανοίξει επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους και σε αυτό οδηγούνταν φερόμενοι ως τζιχαντιστές τρομοκράτες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Πολλοί εξ αυτών δεν είδαν να τους απαγγέλλονται ποτέ κατηγορίες ούτε προσήχθησαν σε δίκες.
Ο διάδοχος του κ. Μπους, ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, είχε εκφράσει την πρόθεση να κλείσει το κέντρο, αλλά συνάντησε σφοδρή αντίσταση στο αμερικανικό Κογκρέσο και απέτυχε. Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήθελε το κέντρο κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο να παραμείνει ανοικτό.
Ο Τζο Μπάιντεν, που ήταν ο αντιπρόεδρος του κ. Ομπάμα, προσπαθεί να προωθήσει το κλείσιμό του.
Ενόψει της εικοστής επετείου από το άνοιγμα της εγκατάστασης αυτής στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, η Διεθνής Αμνηστία οργάνωσε διαδηλώσεις χθες Σάββατο σε αρκετές χώρες.
Οι πρώτοι κρατούμενοι μετήχθησαν στο κέντρο στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ την 11η Ιανουαρίου 2002.
Δείτε επίσης: ΗΠΑ – Ανεμοστρόβιλοι: Στο Κεντάκι ο Τζο Μπάιντεν
- Συναγερμός στη Μόσχα: αναχαιτίστηκαν 630 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς την πόλη
- Νέα πυραυλική επίθεση στο Κίεβο: Ρωσικά πλήγματα και επιδρομή drones στη ρωσική Λίπετσκ
- Μακρόν για ταραχές στη Γαλλία: «Ξένοι ηγέτες κάνουν προεκλογική εκστρατεία στην πλάτη της Γαλλίας»
- Σαουδική Αραβία: Νεκρός και οκτώ τραυματίες από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο του Νταμάμ
- Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ελλάδα για το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο: «Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν επαναδιατυπώνεται μέσω μονομερών αποφάσεων»
![]()

