Η ICE αποκτά τη δυνατότητα απελάσεων σε «τρίτες» χώρες εντός έξι ωρών

Η ICE αποκτά τη δυνατότητα απελάσεων σε «τρίτες» χώρες εντός έξι ωρών

Η ICE, η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία επιβολής του νόμου σχετικά με τη μετανάστευση, μπορεί να απελάσει από τις ΗΠΑ σε «τρίτες» χώρες, όχι στις πατρίδες τους, παράτυπους μετανάστες ακόμη και μέσα σε έξι ώρες αφού ενημερωθούν σχετικά, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύφθηκε από κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο έγγραφο φαίνεται ότι υποδεικνύει πώς θα επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις «εκατομμυρίων» αλλοδαπών, όπως επιθυμεί ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το έγγραφο, που φέρει ημερομηνία Τετάρτη 9 Ιουλίου και υπογράφεται από τον υπηρεσιακό διευθυντή της ICE, Τοντ Λάιονς, αποκαλύπτει ότι η υπηρεσία γενικά θα περιμένει τουλάχιστον 24 ώρες προτού προχωρήσει σε απελάσεις. Ωστόσο, θα έχει τη δυνατότητα να απελαύνει ανθρώπους σε «τρίτες» χώρες εντός έξι ωρών εάν υπάρχουν επείγουσες περιστάσεις, εφόσον ο ενδιαφερόμενος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με συνήγορο.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, οι μετανάστες μπορούν να απελαύνονται σε χώρες όπου οι αρχές έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα προχωρήσουν σε βασανιστήρια ή διωγμούς χωρίς περαιτέρω διαδικασίες. Η νέα πολιτική της ICE επιβεβαιώνει την επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να επιταχύνει τις απελάσεις σε διάφορες χώρες παγκοσμίως.

Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο άρθηκε διαταγής κατώτερου δικαστηρίου που απαγόρευε τέτοιες απελάσεις χωρίς εγγυήσεις για την προστασία των μεταναστών. Μετά την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση προχώρησε σε απελάσεις οκτώ μεταναστών από χώρες όπως η Κούβα, το Μεξικό και το Βιετνάμ στο Νότιο Σουδάν.

Καθώς οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τις απελάσεις, τονίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που επιστρέφονται σε τρίτες χώρες, όπως η έκθεση σε βία και η έλλειψη υποστήριξης. Η Τρίνα Ρεαλμούτο, δικηγόρος που εκπροσωπεί μετανάστες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, δηλώνει ότι η νέα πολιτική δεν διασφαλίζει την τήρηση των νομικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων τους, όπως απαιτεί ο νόμος.

Το έγγραφο της ICE ήρθε στο φως στο πλαίσιο της υπόθεσης της απέλασης του Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία από τη Μέριλαντ, ο οποίος μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ.

Loading

Play