Η κλιματική κρίση απειλεί τον αγώνα κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

Η κλιματική κρίση απειλεί τον αγώνα κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

Ο αγώνας εναντίον του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας έχει καταφέρει να υπερφαλαγγίσει τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή, οι ένοπλες συρράξεις και οι ανισότητες απειλούν την επίτευξη περαιτέρω προόδου, προειδοποιεί σήμερα το Παγκόσμιο Ταμείο, το οποίο ηγείται της προσπάθειας.

Το Ταμείο αυτό, μια μεγάλη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ιδρύθηκε το 2002, διέθεσε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 στον αγώνα εναντίον του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, ασθενειών που σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και πλήττουν εκατομμύρια άλλους. Η ετήσια απολογιστική έκθεση του Ταμείου δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

«Το 2023, τα προγράμματα καταπολέμησης του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας» που χρηματοδοτεί ο φορέας «ξεπέρασαν πλήρως» τα προβλήματα που προκάλεσε η COVID-19, σημειώνει με ικανοποίηση το Παγκόσμιο Ταμείο στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση. Από την ίδρυσή του το 2002, ο αριθμός των ζωών που σώθηκαν αθροιστικά χάρη στις συνεργασίες του φορέα αυτού με υγειονομικές υπηρεσίες έχει πλέον φθάσει τα 65 εκατομμύρια.

Ο αγώνας εναντίον της ελονοσίας ειδικά σημείωσε σημαντική πρόοδο, καθώς έγιναν διαθέσιμες δόσεις εμβολίων, όμως ο αγώνας κατά των τριών ασθενειών που καταπολεμά κυρίως πλήττεται από την κλιματική αλλαγή. Η άνοδος των θερμοκρασιών και οι εκτεταμένες πλημμύρες επιτρέπουν τα κουνούπια να φθάνουν σε περιοχές όπου μέχρι τώρα έκανε πολύ κρύο.

Η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, με το 95% των θυμάτων να ζει στην Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Από τα θύματα στην ήπειρο, σχεδόν το 80% είναι παιδιά κάτω των 5 ετών. Οι πόλεμοι που μαίνονται σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι ενδημική εμποδίζουν τον αγώνα κατά της ασθένειας, επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου.

Σε ό,τι αφορά τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, το Παγκόσμιο Ταμείο έχει επιτρέψει σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Τα κόστη της θεραπείας έχουν μειωθεί δραστικά, με τον εκτελεστικό διευθυντή να τονίζει πως ο αγώνας εναντίον των ασθενειών είναι «μάχη για δικαιοσύνη και ισότητα».

Η πίεση στην Gilead για να μειώσει την τιμή της λενακαπαβίρης, ενός πολύ αποτελεσματικού αντιρετροϊικού που κοστίζει 40.000 δολάρια ετησίως, είναι πλέον τεράστια. Αριθμός-ρεκόρ ασθενών μπόρεσε να διαγνωστεί, χάρη στις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής απεικόνισης.

Το Παγκόσμιο Ταμείο προειδοποιεί ότι η φυματίωση ανθεκτική στα φάρμακα αποτελεί «μεγεθυνόμενη απειλή» στον αγώνα κατά των ασθενειών.

©

Loading

Play