Η Ουγγαρία δεν μπορεί να στηρίξει τις ενεργειακές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Νέες κυρώσεις επέβαλε στη Ρωσία η Ευρώπη

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να στηρίξει το σχεδιαζόμενο όγδοο γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, αν αυτές περιλαμβάνουν κυρώσεις στην ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

propoli

Η Κομισιόν πρότεινε χθες, Τετάρτη, νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν αυστηρότερους εμπορικούς περιορισμούς, περισσότερους Ρώσους στη μαύρη λίστα και ανώτατη τιμή για το πετρέλαιο από τρίτες χώρες.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις δεν περιλαμβάνουν σκληρότερα μέτρα, όπως μια απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών, που ζητούν η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής.

Όμως τα κράτη της ΕΕ χρειάζονται ομοφωνία για να επιβάλουν κυρώσεις και ο Ορμπάν τις έχει επικρίνει λέγοντας τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις της ΕΕ «έγιναν μπούμερανγκ» αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας και πλήττοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Η Ουγγαρία έχει ήδη κάνει πολλά για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας, όμως αν υπάρχουν ενεργειακές κυρώσεις στο πακέτο, τότε δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε και δεν θα το υποστηρίξουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκέργκελι Γκούλιας.

«Περιμένουμε ένα τελικό, πλήρη κατάλογο κυρώσεων και τότε θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε πάνω σ’ αυτόν. Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει κυρώσεις στην ενέργεια», τόνισε.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας διεξάγει επίσης συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια της ΕΕ που έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας ανησυχιών για το κράτος δικαίου στη χώρα. Ο Γκούλιας δήλωσε πως αναμένει ότι θα υπογραφεί μια συμφωνία, καθώς η Βουδαπέστη είναι έτοιμη να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της Κομισιόν.

Δείτε επίσης: Το ΝΑΤΟ καταγγέλλει το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Loading