Η Πιονγκγιάνγκ ανοιχτή σε διάλογο με τις ΗΠΑ, απορρίπτει τη Νότια Κορέα ως εχθρό

Η Πιονγκγιάνγκ ανοιχτή σε διάλογο με τις ΗΠΑ, απορρίπτει τη Νότια Κορέα ως εχθρό

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έκρινε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να συζητήσει με τις ΗΠΑ, αλλά υπό τον όρο ότι η Ουάσιγκτον θα αναγνωρίσει το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας του. Ωστόσο, ταυτόχρονα απέρριψε τις προσπάθειες της Σεούλ να ξαναρχίσει διάλογος, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Κορέα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το τελευταίο διάστημα έκανε ευμενείς δηλώσεις για τον Κιμ, ενώ η θέση του έχει αμβλυνθεί έναντι της Ουάσιγκτον. Αυτή τη φορά, ήταν η Νότια Κορέα που χαρακτηρίστηκε από τον Κιμ ως η πιο «εχθρική» οντότητα για τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ ζητά από την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της και να σεβαστεί το πυρηνικό καθεστώς της χώρας.

Η δήλωση του Κιμ υποδηλώνει μια πρόθεση να συνεχιστούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ χωρίς τη μεσολάβηση της Νότιας Κορέας, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Τζε-μιουνγκ, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για επανέναρξη διαλόγου, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Η Βόρεια Κορέα, με πυρηνικό οπλοστάσιο, αντιμετωπίζει διεθνείς κυρώσεις και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε πως η χώρα του δεν αναγνωρίζει πλέον τους Νοτιοκορεάτες ως συμπατριώτες, κλιμακώνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Loading

Play