Καθοριστική για την στάση της Σερβίας απέναντι στη Ρωσία υπήρξε η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Η Σερβία δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου τα συμπεράσματα της συνεδρίασης.
Στο κείμενο που παρουσίασε ο Βούτσιτς δεν καταδικάζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην συγκεκριμένη παράγραφο χρησιμοποιούνται ήπιες εκφράσεις προφανώς για να μην θιγεί η Ρωσία. «Η Δημοκρατία της Σερβίας υποστηρίζει τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητα της Ουκρανίας και θεωρεί πολύ λάθος να διαταράσσεται η εδαφική της ακεραιότητα από τη Ρωσία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Στην ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Βούτσιτς, αν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ρήμα «καταδικάζω» για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε να το πράξει και παρέπεμψε στο περιεχόμενο του κειμένου που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Ένα από τα συμπεράσματα είναι επίσης ότι «η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας και πιστεύει ότι η αλλαγή συνόρων μπορεί να γίνει μόνο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Δείτε επίσης: Πρόσθετες αποστολές δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη από το ΝΑΤΟ
- Βολιβία: Στρατηγική μείωσης δημοσίων δαπανών και κατάργησης φόρων από τη νέα κυβέρνηση
- Ο Ερντογάν προτείνει την Κωνσταντινούπολη για τις απευθείας συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Εν μέσω κλιμάκωσης ο Χέγκσεθ επισκέπτεται τη Δομινικανή Δημοκρατία
- Ουκρανία: Στόχος η επίσκεψη του Ντρίσκολ για την ολοκλήρωση του σχεδίου ειρήνευσης
- Στα Νέα της Τετάρτης: Ελληνικά λέιζερ ως ασπίδα στο Αιγαίο
![]()
