Η Thomas Cook οφείλει 60 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία στην Τυνησία, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού

Η Thomas Cook οφείλει σε ξενοδοχεία της Τυνησίας 60 εκατ. ευρώ για διαμονή τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο υπουργός Τουρισμού Ρενέ Τραμπελσί, ο οποίος πρόσθεσε πως 4.500 πελάτες της βρετανικής Thomas Cook παραμένουν στη χώρα.

Ο τουρισμός είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Τυνησίας και μια κρίσιμη πηγή ξένου συναλλάγματος και η κυβέρνηση ανέμενε πώς άλλοι 50.000 πελάτες της Thomas Cook θα επισκέπτονταν τη χώρα φέτος, πρόσθεσε.

propoli

«Θα έχω μια συνάντηση την Τρίτη με τη βρετανική πρεσβεία στην Τυνησία και με τους ξενοδόχους για να δω πώς θα μπορούσαν να αποπληρωθούν τα χρέη», δήλωσε ο Τραμπελσί.

Η κατάρρευση της Thomas Cook, μιας από τις πιο παλιές βρετανικές εταιρίες, άφησε αποκλεισμένους περισσότερους από μισό εκατομμύριο τουρίστες σε όλον τον κόσμο. Διαχειριζόταν ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρείες με 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε 16 χώρες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) της Βρετανίας ανέφερε πως η κυβέρνηση διαθέτει έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να επαναπατρίσει Βρετανούς πελάτες τις επόμενες δύο εβδομάδες και ότι οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο μέχρι να ενημερωθούν ότι το όνομά τους βρίσκεται σε μια πτήση επιστροφής.

Η υπηρεσία επικοινωνεί επίσης με ξενοδοχεία που φιλοξενούν πελάτες της Thomas Cook για να τους πουν ότι θα πληρωθούν από την κυβέρνηση, μέσω ενός σχεδίου ασφάλισης.

Ορισμένοι Βρετανοί τουρίστες δήλωσαν πως ένα ξενοδοχείο στην Τυνησία τους εμπόδισε να φύγουν το βράδυ του Σαββάτου, απαιτώντας να διευθετήσουν τους λογαριασμούς που τους όφειλε η Thomas Cook για τη διαμονή τους. Η τυνησιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι επρόκειτο για παρεξήγηση.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία στην Ευρώπη άρχισαν να επιστρέφουν στην Τυνησία μόλις πέρυσι, μετά την επίθεση μαχητών, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 39 τουριστών, κυρίως Βρετανών, σε μια παραλία στη Σους και 21 ανθρώπων στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό στην πρωτεύουσα Τύνιδα.

Ο τουρισμός αποτελεί περίπου το 8% της οικονομίας της Τυνησίας και απασχολεί 400.000 ανθρώπους. Η χώρα αναμενόταν να δεχθεί ρεκόρ εννέα εκατ. τουριστών μέχρι το τέλος του 2019 μετά την ανάκαμψη από τον αντίκτυπο των επιθέσεων του 2015.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading