Ιαπωνία: Υπόσχεται 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική

Η Ιαπωνία θέλει να στηρίξει την Αφρική με 30 δισ. δολάρια αναπτυξιακής βοήθειας τα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει η Handelsblatt

Η χώρα του θέλει να συνεργαστεί στενότερα με την Αφρική, καθώς η διεθνής τάξη απειλείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα το Σάββατο στη Σύνοδο Κορυφής Ιαπωνίας-Αφρικής στην πρωτεύουσα της Τυνησίας Τύνιδα.

propoli

Είπε ότι η κυβέρνηση του Τόκιο θα εργαστεί για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της Αφρικής ενόψει της παγκόσμιας έλλειψης σιτηρών. Ο Κισίντα συμμετείχε μέσω βίντεο στη σύνοδο κορυφής, καθώς δεν μπορούσε να ταξιδέψει λόγω ασθένειας στο στέμμα.

Η σύνοδος κορυφής προσφέρει στον επικρινόμενο πρόεδρο της Τυνησίας Kais Saied το μεγαλύτερο διεθνές βήμα από την εκλογή του το 2019. Ο Saied κέρδισε σαρωτικές εξουσίες μέσω ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος.

Οι επικριτές τον κατηγορούν για πραξικόπημα. Η σύνοδος κορυφής προκάλεσε επίσης διαμάχη μεταξύ της Τυνησίας και του Μαρόκου.

Ο Saied προσκάλεσε επίσης στη σύνοδο κορυφής το κίνημα Polisario, το οποίο επιδιώκει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας. Ωστόσο, το Μαρόκο θεωρεί το έδαφος αυτό ως δικό του.

Στην ίδια την Τυνησία, η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών έχει πρόσφατα οξυνθεί – και λόγω της παγκόσμιας αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Αυτή την εβδομάδα, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων λόγω της έλλειψης καυσίμων. Τα καταστήματα άρχισαν να διαθέτουν δελτίο ορισμένων αγαθών.

Δείτε επίσης: Τυνησία: Έξι μετανάστες, 3 γυναίκες και 3 παιδιά, πνίγηκαν σε ανατροπή πλεούμενου

Loading