ΗΠΑ: Αύξηση του ορίου δανεισμού χωρίς προϋποθέσεις ζητάει ο Λευκός Οίκος

Την έναρξη μιας ξεχωριστής διαδικασίας προϋπολογισμού σκοπεύει να ζητήσει ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει, χωρίς προϋποθέσεις, το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, μία ημέρα αφότου το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ίσως αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών από τον Ιούνιο.

propoli

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τα τέσσερα ηγετικά στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα, στις 9 Μαΐου.

Ο πρόεδρος σκοπεύει να συζητήσει «την έναρξη μιας ξεχωριστής διαδικασίας προϋπολογισμού» σε αυτήν τη συνάντηση, είπε η εκπρόσωπός του, Καρίν Ζαν-Πιέρ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε αυτό το θέμα» με τους Ρεπουμπλικάνους, τόνισε.

«Το όριο του χρέους αυξήθηκε τρεις φορές επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά τώρα», υπενθύμισε.

Ο Μπάιντεν θεωρεί ότι η αύξηση του ορίου του χρέους είναι «συνταγματική υποχρέωση» του Κογκρέσου, το οποίο δεν θα έπρεπε καν να συζητά το θέμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο, πρωτοστατούντος του Κέβιν Μακάρθι, του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζητούν δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ώστε να αυξήσουν το όριο δανεισμού της κυβέρνησης.

Δείτε επίσης: Τεράστια επιχείρηση της Europol: 288 συλλήψεις από το dark web

Loading