Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα απαιτήσει από τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να περικόψουν τις πτήσεις από αύριο Παρασκευή προκειμένου να «μειωθεί η πίεση» στο σύστημα ελέγχου πτήσεων, το οποίο καταγράφει ολοένα περισσότερες απουσίες και ελλείψεις προσωπικού, λόγω της παρατεινόμενης δημοσιονομικής παράλυσης στις ΗΠΑ.
«Θα μειώσουμε τις δυνατότητες» εκτέλεσης πτήσεων «κατά 10% σε 40» αεροδρόμια, από τα πιο πολυσύχναστα της χώρας, εξήγησε ο Σον Ντάφι, υπουργός Μεταφορών. «Μας λείπουν 2.000 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας την ανάγκη να ελαττωθεί ο αριθμός των πτήσεων που επιβλέπονται.
Η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ, η οποία διαρκεί 36 ημέρες, είναι η πιο παρατεταμένη στην ιστορία της χώρας. Από την 1η Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί έχουν βρεθεί σε κατάσταση ανεργίας, με άλλους τόσους να εργάζονται απλήρωτοι, περιμένοντας την αποζημίωσή τους μετά την κρίση.
Μέχρι και 60.000 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ασφάλειας των μεταφορών εργάζονται χωρίς αμοιβή, και πολλοί από αυτούς επιλέγουν να μην παρουσιαστούν στην εργασία τους.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης προήλθε πριν από ένα μακρύ σαββατοκύριακο για πολλούς Αμερικανούς, καθώς η 11η Νοεμβρίου είναι αργία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA), Μπράιαν Μπέντφορντ, δήλωσε: «Ζητήσαμε από τις αεροπορικές εταιρίες να συνεργαστούν μαζί μας για να μειωθούν τα σχέδια πτήσεών τους».
«Το σύστημα είναι εξαιρετικά ασφαλές σήμερα και θα είναι κι αύριο» ανέφερε ο Μπέντφορντ, προειδοποιώντας ότι αν η πίεση συνεχίσει να αυξάνεται, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Κατά μέσο όρο, η FAA επιβλέπει 44.000 πτήσεις ημερησίως, κάτι που σημαίνει ότι με τη μείωση κατά 10% θα ακυρώνονται πάνω από 4.000 πτήσεις την ημέρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
