ΗΠΑ: «Εγκρίθηκαν» οι περιορισμοί στις αμβλώσεις στη Νότια Καρολίνα

Το κίνημα κατά των αμβλώσεων καλά κρατεί στις ΗΠΑ, με τη Νότια Καρολίνα να εγκρίνει περιορισμούς, που έχουν να κάνουν με τις εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Η παράταξη των Ρεπουμπλικανών είχε αποπειραθεί επανειλημμένα να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο από την άνω Βουλή της Νότιας Καρολίνας τα μέλη της οποίας είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία άνδρες και λευκοί.

propoli

Όμως προσέκρουε στην επίμονη αντίσταση που πρόβαλαν πέντε γερουσιάστριες. Οι τρεις από αυτές, παρότι Ρεπουμπλικανές, δεν δίστασαν να αψηφούν την κομματική γραμμή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Ρεπουμπλικανή Σάντι Σιν κατηγόρησε τους άνδρες συναδέλφους της ότι επέλεξαν να «χαστουκίσουν συμβολικά τις γυναίκες» με την εμμονή τους στο ζήτημα της άμβλωσης.

Όμως εντέλει χθες οι γερουσιαστές που εναντιώνονται στην άμβλωση κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον αριθμό των ψήφων που απαιτείτο για να περάσει το μέτρο.

Οι μεγάλες επιπτώσεις των περιορισμών

Εξ ορισμού, θα έχει τεράστια επίπτωση στην πρόσβαση στην άμβλωση. Την έκτη εβδομάδα της κύησης, πολλές –αν όχι οι περισσότερες– γυναίκες δεν γνωρίζουν ακόμη πως είναι έγκυες.

Για να γίνει νόμος, το κείμενο μένει να υπογραφτεί από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Χένρι Μακμάστερ. Για τις προθέσεις του τελευταίου πάντως δεν υπάρχει και τόσο μυστήριο.

«Ανυπομονώ να υπογράψω το κείμενο αυτό για να γίνει νόμος το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε μέσω Twitter, κρίνοντας πως με τον επίμαχο νόμο η πολιτεία του θα «προστατεύσει περισσότερες αθώες ζωές».

Τον Ιούνιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε τη συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε εθνική κλίμακα, αφήνοντας στις πολιτείες τη διακριτική ευχέρεια να νομοθετήσουν για το ζήτημα. Έκτοτε, περίπου δεκαπέντε την απαγόρευσαν στην επικράτειά τους.

Η Νότια Καρολίνα, που περιβάλλεται από πολιτείες όπου η άμβλωση απαγορεύτηκε, είχε μετατραπεί σε άσυλο για γυναίκες που ήθελαν να υποβληθούν σε επεμβάσεις της συγκεκριμένης φύσης. Οι Ρεπουμπλικάνοι της πολιτείας μετέτρεψαν ακριβώς αυτό το γεγονός σε επιχείρημα για την απαγόρευσή της.

Η πολιτεία «μετατράπηκε στην πρωτεύουσα της άμβλωσης στα νοτιοανατολικά», στηλίτευσε για παράδειγμα ο γερουσιαστής Σέιν Μάσι.

Για τους ίδιους λόγους, η απόφαση καταδικάστηκε από οργανώσεις που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Πρόκειται για καταστροφική απόφαση για τους κατοίκους της Νότιας Καρολίνας και όλης της περιοχής όπου η πρόσβαση στην άμβλωση για τις ασθενείς δεν σταματά να συρρικνώνεται», κατήγγειλε η Αλέξις Μακγκίλ Τζόνσον, η πρόεδρος του ισχυρού οργανισμού οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.

Πρόσθεσε πως οι πολιτικοί της Νότιας Καρολίνας «δεν είπαν την τελευταία λέξη», υποσχόμενη προσφυγές στη δικαιοσύνη: «Ραντεβού στα δικαστήρια».

Δείτε επίσης: Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Loading