ΗΠΑ: Εκτελέστηκε 62χρονος θανατοποινίτης για διπλή δολοφονία το 2003

Ένας 62χρονος Αμερικανός που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού τον Οκτώβριο του 2003, εκτελέστηκε σήμερα Πέμπτη (12/1) στην Οκλαχόμα

Στον Σκοτ Άιζεμπερ χορηγήθηκε ενέσιμο θανατηφόρο διάλυμα στο σωφρονιστικό κατάστημα του Μακάλιστερ. Πρόκειται για τον τρίτο θανατοποινίτη που εκτελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή του έτους.

propoli

Σχεδόν 20 χρόνια έπειτα από «τα φριχτά εγκλήματά του (…) αποδόθηκε δικαιοσύνη», είπε ο γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα Γκέντνερ Ντράμοντ, ο οποίος ήταν παρών στην εκτέλεση.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Σκοτ Άιζεμπερ εισέβαλε στο σπίτι του ζεύγους Καντρέλ, γειτόνων της πρώην συντρόφου του Κάθριν Σμιθ, την οποία παρακολουθούσε. Νωρίτερα, είχε βεβαιωθεί πως το ηλικιωμένο ζευγάρι δεν βρισκόταν στο σπίτι.

Λίγο αργότερα, όμως, ο 76χρονος ΈιΤζέι Καντρέλ και η 70χρονη σύζυγός του Πάτσι επέστρεψαν στο σπίτι και ακολούθησε συμπλοκή. Ο Άιζεμπερ πυροβόλησε και σκότωσε την Πάτσι Καντρέλ και ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον σύζυγό της.

Παρών στην εκτέλεση του θανατοποινίτη ήταν ένας ιερέας, ο Τζέφρι Χουντ, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο και είχε αναπτύξει φιλική σχέση μαζί του. Ο θανατοποινίτης είχε ζητήσει την παρουσία του συγκεκριμένου ιερέα κατά την εκτέλεσή του.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η διεύθυνση των φυλακών είχε ταχθεί κατά της ικανοποίησης του αιτήματος, αλλά Άϊζεμπερ και Χουντ κινήθηκαν νομικά εναντίον της. «Αρνούνται σε έναν κρατούμενο το δικαίωμα να έχει τον πνευματικό της επιλογής του στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του», τόνισαν οι δικηγόροι τους.

Το 2021 είχε αναβληθεί η εκτέλεση ενός Τεξανού που αξίωνε ο ιερέας του να ακουμπά το σώμα του κατά τη χορήγηση του θανάσιμου διαλύματος.

Προκειμένου να μην αναβληθεί η διαδικασία, οι αρχές της Οκλαχόμα αποδέχθηκαν τελικά την παρουσία του ιερέα στην εκτέλεση του Άιζεμπερ, επικαλούμενες την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατόν αυτό το οδυνηρό κεφάλαιο για τους συγγενείς των θυμάτων.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: 41 βουλευτές των Δημοκρατικών ζητούν ανάκληση της βίζας του Μπολσονάρου

Loading