Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την πρόθεση για μακρόχρονο αποκλεισμό των λιμανιών του Ιράν, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει την πίεση στην παγκόσμια οικονομία και να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν φτάσει σε υψηλό τετραετίας.
Η ένοπλη σύρραξη που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, με τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς στην Ισλαμική Δημοκρατία, έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, κυρίως στο Ιράν και τον Λίβανο, με συνέπειες που συνεχίζουν να αναταράσσουν την παγκόσμια οικονομία.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Απριλίου, έπειτα από 40 ημέρες εχθροπραξιών. Η Ουάσιγκτον φαίνεται να προετοιμάζεται για μακροχρόνιο αποκλεισμό ως αντίποινα για τον αποκλεισμό του στενού του Χορμούζ από το Ιράν, μέσω του οποίου διακινείται το ένα πέμπτο των παγκόσμιων υδρογονανθράκων.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες του τομέα του πετρελαίου συζήτησαν τα μέτρα που έχει λάβει ο πρόεδρος Τραμπ για την ανακούφιση των διεθνών αγορών και τις προοπτικές συνέχισης του αποκλεισμού για μήνες, εάν χρειαστεί.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο αποκλεισμός είναι πιο αποτελεσματικός από τους βομβαρδισμούς, επισημαίνοντας την ανάγκη για στρατηγική που θα ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο στους αμερικανούς καταναλωτές.
![]()
