Ιράν προς ΗΠΑ: «Μπούμερανγκ» θα σας γυρίσουν οι κυρώσεις – Λιγότερα από 20 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ το Σαββατοκύριακο
AP Photo

Ιράν προς ΗΠΑ: «Μπούμερανγκ» θα σας γυρίσουν οι κυρώσεις – Λιγότερα από 20 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ το Σαββατοκύριακο

Σε νέα φάση κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με την Ουάσινγκτον να προαναγγέλλει ακόμη πιο σκληρά οικονομικά μέτρα κατά της Τεχεράνης και την ιρανική πλευρά να προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις μπορεί τελικά να πλήξουν και την ίδια την αμερικανική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, απάντησε στις αμερικανικές απειλές, προειδοποιώντας ότι η περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες και για τις ΗΠΑ. Μάλιστα, δημοσίευσε μέσω X σκίτσο που παρουσίαζε αυτό που χαρακτήρισε ως το «ιρανικό μπούμερανγκ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την Τετάρτη 19 Αυγούστου την πρόθεσή του να αυξήσει σημαντικά την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας παράλληλα χώρες που παρέχουν με οποιονδήποτε τρόπο «υποστήριξη» στην ιρανική οικονομία. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα, τα οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως «τις πιο σκληρές κυρώσεις στην ιστορία».

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη εμφανίζεται να μην υποχωρεί. Τα ιρανικά κρατικά μέσα υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει αποκτήσει εμπειρία στην αντιμετώπιση των αμερικανικών περιορισμών, καθώς βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό καθεστώς οικονομικών κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, υποστήριξε ότι ο οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ κατά της χώρας του βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής εκφοβισμού, σημειώνοντας πως η Ισλαμική Δημοκρατία έχει πλέον μάθει να τον αντιμετωπίζει.

Ωστόσο, η παρατεταμένη πίεση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία. Παρά τους μηχανισμούς που έχει αναπτύξει η χώρα για την παράκαμψη των κυρώσεων, η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει προβλήματα, ενώ τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Την ίδια ώρα, ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχσέν Ρεζαεΐ, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της περιοχής, καλώντας τες να μην συμμετάσχουν στις αμερικανικές πιέσεις. Προειδοποίησε ότι όποια χώρα το πράξει θα θεωρηθεί εχθρική και δεν θα επιτραπεί η διέλευση ούτε μίας σταγόνας πετρελαίου της από τον Κόλπο.

Περιορίζεται η κίνηση στα Στενά του Ορμούζ

Στο μεταξύ, οι εντάσεις επηρεάζουν ήδη τη ναυσιπλοΐα σε ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, λιγότερα από 20 εμπορικά πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς οι περιορισμοί που εφαρμόζονται από Ιράν και ΗΠΑ επηρεάζουν την κίνηση στο στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα της εταιρείας παρακολούθησης εμπορικής ναυτιλίας Kpler δείχνουν ότι μόλις τέσσερα πλοία διέσχισαν τα Στενά την Κυριακή, ενώ 13 πλοία είχαν περάσει το Σάββατο.

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί ενδέχεται να μεταβληθούν, καθώς ορισμένα πλοία απενεργοποιούν τα συστήματα μετάδοσης δεδομένων θέσης κατά τη διέλευσή τους από το στενό, γεγονός που δυσκολεύει την πλήρη καταγραφή της ναυτιλιακής κίνησης.

Loading

Play