Ισημερινός και Βέλγιο υπογράφουν συμφωνία για την καταπολέμηση του εγκλήματος

Οι κυβερνήσεις του Ισημερινού και του Βελγίου υπέγραψαν χθες Δευτέρα συμφωνία που προβλέπει να ενταθεί η διμερής συνεργασία στον αγώνα εναντίον του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο κρατών υπέγραψαν στο Κίτο κείμενο που προβλέπει εντατικοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών, μεθοδολογιών, διαδικασιών, εμπειριών, καθώς και τεχνολογικών μέσων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

propoli

Την προηγουμένη, ανακοινωνόταν από τον αρχηγό της αστυνομίας του Ισημερινού, τον στρατηγό Φάουστο Σαλίνας, η κατάσχεση στο λιμάνι της Γουαγιακίλ ποσότητας 8,8 τόνων κοκαΐνης κρυμμένης σε εμπορευματοκιβώτιο με μπανάνες που είχε προορισμό το Βέλγιο.

«Αποτρέψαμε την πώληση διεθνώς 90 εκατομμυρίων δόσεων, αξίας 330 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη», ανέφερε ο στρατηγός Σαλίνας, κάνοντας λόγο για «κατάσχεση ποσότητας ρεκόρ».

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, ο Ισημερινός μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια από μέρος των οδών διέλευσης σε μείζονα κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτης, συνεχίζει την προσπάθεια να παταχθούν οι συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, στις οποίες αποδίδει εξάλλου το κύμα βίας που αιματοκυλίζει την άλλοτε ειρηνική χώρα.

Όπως δείχνει το μέγεθος και μόνο της ποσότητας των ναρκωτικών που κατασχέθηκε, απαιτείται το Κίτο να εντείνει τη συνεργασία του με τις Βρυξέλλες, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Λάσο, ο Χουάν Σαπάτα, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Οι αρχές του Ισημερινού προχώρησαν σε κατασχέσεις ποσότητας ναρκωτικών ρεκόρ το 2021, σχεδόν 210 τόνων. Το 2022, οι κατασχέσεις ξεπέρασαν για δεύτερη συναπτή χρονιά τους 200 τόνους — το 61% της ποσότητας αυτής είχε κρυφτεί σε εμπορευματοκιβώτια με μπανάνες προς εξαγωγή, ενώ το 18% είχε προορισμό το Βέλγιο, συγκεκριμένα το λιμάνι της Αμβέρσας, σύμφωνα με τον κ. Σαπάτα.

Δείτε επίσης: Στη Βολιβία, ορχήστρα από την Παραγουάη μεταμορφώνει τα σκουπίδια σε μουσική

Loading