Ισραήλ: «Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Καμία αναφορά δεν έκανε στις εκρήξεις που αναφέρθηκαν λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί στη σημερινή του ομιλία.

Να αναφερθεί πως οι ιρανικές Αρχές δεν τις συνδέουν με την ένταση Ιράν – Ισραήλ.

propoli

Ο Ιρανός πρόεδρος απηύθυνε την ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων στην πόλη Νταμγάν και έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά στην τεταμένη διεθνή συγκυρία στην Μέση Ανατολή έπειτα από την ιρανική επίθεση του περασμένου σαββατοκύριακου κατά του Ισραήλ.

Όπως τόνισε, η επιχείρηση της 13ης Απριλίου «δείχνει την κυριαρχία μας, την σιδηρά πυγμή του λαού μας και την ενότητά μας. Όλες οι πλευρές του πληθυσμού και όλες οι πολιτικές τάσεις συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η επιχείρηση ενίσχυσε την δύναμη και την κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Παρ’ όλα αυτά δεν μίλησε καθόλου για τις εκρήξεις που έγιναν σήμερα στην πόλη του Ισπαχάν, τις οποίες αξιωματούχοι των ΗΠΑ παρουσίασαν ως ισραηλινή επίθεση.

«Οι πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι ακριβείς», δήλωσε νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας Χοσεΐν Νταλίριαν. Ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, καμία αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό των συνόρων κατά του Ισπαχάν ή άλλων περιοχών της χώρας».

«Έκαναν μόνο μία αποτυχημένη και ταπεινωτική απόπειρα να πετάξουν drones, τα οποία καταρρίφθηκαν», έγραψε στο Χ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους υπεύθυνους των ενεργειών αυτών.

«Η σημερινή έκρηξη στον ουρανό του Ισπαχάν συνδεόταν με την βολή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας επί ύποπτου αντικειμένου που δεν προκάλεσε ατύχημα ή ζημία», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

«Οι ειδικοί μελετούν τις διαστάσεις του ζητήματος και θα ενημερώσουν αφού λάβουν τα αποτελέσματα», πρόσθεσε. «Είδατε ήδη την αντίδραση του Ιράν», απάντησε ο αρχηγός του στρατού όταν ερωτήθηκε για πιθανή απάντηση της Τεχεράνης.

Η Jerusalem Post η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στην Τεχεράνη, χτυπώντας «ασκριβώς δίπλα» σε μια πυρηνική τοποθεσία.

Αυτό σημαίνει ότι «επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο».

Loading