Ισραήλ: Η πρώτη κήρυξη πολέμου από το 1973 – Τι είχε γίνει με την αραβοϊσραηλινή σύρραξη του Γιομ Κιπούρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κήρυξη πολέμου μετά από 50 ολόκληρα χρόνια προχώρησε το Ισραήλ, με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να ενεργοποιεί το άρθρο 40 της χώρας ενάντια στη Χαμάς.

Με την εν λόγω ενέργεια από τον πολιτικό ηγέτη του Ισραήλ έρχεται για πρώτη φορά από το 1973, καθώς τότε είχε κηρυχθεί πόλεμος στο Γιομ Κιπούρ.

propoli

Αυτή η απόφαση δίνει στη δήλωσή του νομική υπόσταση, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η χώρα δεν μπορούσε να πάει σε πόλεμο χωρίς κυβερνητική απόφαση.

Κανένας άλλος πόλεμος στο Ισραήλ, ωστόσο, δεν έχει αφήσει τόσο βαθιά σημάδια στη συλλογική μνήμη όσο εκείνος που ξέσπασε ανήμερα της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ.

Στις 6 Οκτωβρίου 1973, άρχισε ο γνωστός και ως Δ’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, από συνασπισμό αραβικών κρατών, υπό την ηγεσία της Αιγύπτου και της Συρίας.

Στην 50ή επέτειο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, η Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγάλης κλίμακας, αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Στην πιο ιερή γιορτή των Εβραίων, την ημέρα του Εξιλασμού, μια συμμαχία αραβικών κρατών, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία, εισέβαλε αιφνιδιαστικά σε μια απροετοίμαστη χώρα, περνώντας τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός στο Σινά και τα Υψώματα του Γκολάν στον βορρά.

Στις 13:55, της 6ης Οκτωβρίου 1973, οι αιγυπτιακές δυνάμεις περνούν τη Διώρυγα του Σουέζ και οι συριακές, με μπουλντόζες και εξοπλισμό ανίχνευσης και εξουδετέρωσης ναρκών, εισχωρούν στα υψίπεδα του Γκολάν. Στον πόλεμο κατά του Ισραήλ παίρνουν μέρος και οι αραβικές χώρες του ΟΠΕΚ.

Πάνω από 2.600 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 7.000 τραυματίστηκαν.

Στις 8 Οκτωβρίου το Ισραήλ περνά στην αντεπίθεση και στις 14 Οκτωβρίου καταφέρνει να απωθήσει τις συριακές δυνάμεις προς τη Δαμασκό.

Ακολουθεί προειδοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης για αποστολή δυνάμεων στην περιοχή και η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ.

Στις 22 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί αμερικανοσοβιετικό ψήφισμα.

Η Συρία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός και επανέρχεται στα προ του πολέμου σύνορά της με το Ισραήλ.

Δύο ημέρες αργότερα και η Αίγυπτος συμφωνεί, ωστόσο, ανακτά τον πλήρη έλεγχο και στις δύο όχθες της Διώρυγας του Σουέζ, ενώ κερδίζει και μία λωρίδα γης στη δυτική όχθη του Σινά.

Ακολούθησαν απευθείας συνομιλίες ανάμεσα σε Αιγυπτίους και Ισραηλινούς και στις 28 Οκτωβρίου 1973 υπογράφηκε η τελική εκεχειρία που οδήγησε στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης.

Μάλιστα, η επιβολή εμπορικού αποκλεισμού στις εξαγωγές πετρελαίου προς αμερικάνικες εταιρείες και η μείωση των εξαγωγών κάθε μήνα προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσαν την Α’ διεθνή πετρελαϊκή κρίση.

Δείτε επίσης: Λωρίδα της Γάζας – Ν. Δένδιας: «Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του Ισραήλ»

Loading